vladi Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Po zimowym postoju przestała działa blokada amora. Sprawdziłem - nie jest to wina linki. Po jakimś czasie zbadałem amortyzator dokładniej - okazuje się że usterka ma głębszą przyczynę: hydraulika w ogóle nie tłumi w żadnym kierunku! Co może być tego przyczyną? Sprężyna działa normalnie. Amortyzator nie zacina się. Pozdrawiam
akir19 Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Wyciekł olej z nędznego tlumikaWysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka
vladi Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Czy to się da naprawić i czy to się opłaca naprawiać?
akir19 Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Wymiana tłumika, nieopłacalna Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka
vladi Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Wg informacji, które uzyskałem z serwisu wymiana będzie kosztować 200zł tłumik + 200zł robota. Stanowi to ok. 50% ceny nowego tłumika. Np. znalazłem w sieci nowy RockShox Judy za 750zł. Jakieś sugestie?
akir19 Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Judy to podobne dziadostwo kiwa się do przodu do tyłu po chwili. Jeśli twój budżet mocno okrojony nie interesuje cię używka z to kup tłumik i sam go przełóż. Od dołu ciągniesz za pokrętło rebound, inbusem odkrecasz prawie całą śrubę klepiesz w imbusa młotkiem wykrecasz tą śrubę do końca. Od góry ściągasz pokrętło i kluczem nasadowym wykrecasz tłumik. Nowy wkładasz w odwrotnej kolejności. Jak stwierdzisz że banalnie proste to z drugiej strony odkrecasz śrubę po stronie powietrza czyscisz lagi i dolne golenie i masz podstawowy serwis zrobiony.Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka
vladi Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Dzięki za podpowiedź! Jakoś tak się złożyło. że sam wpadłem na identyczny pomysł. Trochę grzebię przy rowerach, więc chyba sobie poradzę. Zresztą są filmiki na YT, np. Szajbajka. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi