Skocz do zawartości

Kellys soot 30

Panlorak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dwa problemy z tym rowerem:

Pierwszy dotyczy bębenka który ostatnio hałasował jak wpadł by do niego kamień. Natrafiłem na taki kometa pod jednym z filmów dotyczących tego rower "Piasty novatec? Z przodu jest ok (na oko jak u mnie D791SB). Z tyłu? Hm. W moim jest to D162SB-SL-CL-X12. Problem w tym, że jest to jakiś Frankenstein. Korpus owszem, jest D162SB. Ale oś i bębenek to jakiś przeszczep lub nietypowy oem. Normalnie, jak się patrzy na te same piasty (nowe) to ich bębenek jest na 5 zapadek. W kellysie są tylko 3. Niby nic takiego, ale w moim rozsypało się to jeszcze przed przekroczeniem 10 tys. km"

Moje pytanie brzmi na jaki bębenek mam wymienić ten firmowy by wszystko do siebie pasowało Bo chciałbym uniknąć rozwalenia zębów zapadek bieżnika. Albo co muszę wymienić by uniknąć takiej sytuacji.

Drugo problem dotyczy Ekspandera widelca który często się luzuje Tak jak piszą niektórzy rower ma wadę w postaci źle dobranego ekspadnera rury sterowej prawidłowo ekspander powinien rozpychać się na całej długości mostka by wzmocnić rurę która jest "zgniatana" przez mostek szczególnie jak ktoś ma tendencje do mocnego dokręcania. A tu jest tak że ekspander chroni tylko dół mostka a górna cześć trzyma się na pustej rurze co jest absolutnie niedopuszczenie. Także dwa sposoby albo wyciągamy klika podkładek z dołu i dajemy na górę i wtedy ekspander będzie rozpychał się w bezpieczniejszym miejscu na środku mocowania mostka albo kupujemy dłuższy ekspander są takie i wtedy on się ładnie rozpycha na znacznie dłuższej powierzchni rura jest wzmocniona i dokręcanie mostka jej nie uszkodzi tak łatwo. Fabryczny ekspander fsa rozpycha się może na max 2 cm i za bardzo nie wzmacnia tej rury.W karbonowej sterówce to jest bardzo ważne

I tutaj moje pytanie brzmi jaki ekspander kupić by pasował i nie uszkodził roweru. 

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Odnośnie bębenka Ci nie odpowiem ale powszechnie stosowanym zamiennikiem ekspandera w Kellysach Soot jest 5-centymetrowy ekspander Pro