Skocz do zawartości

Podstawowa konserwacja roweru dla laika

Carlito33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć.

To jest mój pierwszy wpis na forum .

Chciałam się lekko podszkolić w konserwacji roweru górskiego .  Dokładnie chodzi o model Sharptail 3 Bulls. 

Nie znam się na rowerach ale sama postanowiłam , że chce swój ogarniać aby wygodniej jeździć . Nie ukrywam , że przypadkowo zostawiłam raz na dworze i mi lekko zardzewiały elementy... Nie każdy rower jest taki sam. Na YT nie znalazłam żadnych filmików związanych z moim modelem

Proszę o pomoc jak dobrać się i najlepiej wyczyścić : kasetę , przerzutkę , przednią kasetę , łożyska - ogólnie napęd 

Jak coś to z góry dzięki za pomoc ;)

https://www.bulls-bikes.com/it-en/product/bulls-sharptail-3-disc-27-5-2023-diamant?FARB=FARB_RJ0OH6VJ&RHOE=RHOE_00000600

Edytowane przez Carlito33
Dodałam link
Opublikowano (edytowane)

Osobiście nie słyszałem o spersonalizowanej konserwacji pod konkretny model, oczywiście są różnice między metodami smarowania (oliwka vs wosk) czy też elementy karbonowe i smar do nich dedykowany. Dodatkowo robi różnicę jeżeli masz zawias z łożyskami ale dbanie o napęd jako taki to standard (chyba że masz pasek napędowy zamiast łańcucha) i w większości wypadków znajdziesz setki tutoriali na serwisie YT. Trafiłem na to forum dzięki kanałowi admina, od tego bym zaczął, możesz też korzystać z innych, celowo nie podaje żeby nikogo nie reklamować.

Edytowane przez multijumper
Opublikowano

Tak jak pisze kolega powyżej, nie ma oddzielnych, różnych metod serwisowania różnych modeli rowerów. Czyszczenie czy konserwacja napędu jest taka sama we wszystkich modelach, tum bardziej, że napęd to jie Bulls ale Shimano albo SRAM. Zacznij od filmików Szaja i innych youtuberów na YT, wszystko jest pięknie pokazane