Annia Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Opublikowano 11 Kwietnia 2024 (edytowane) Cześć. Jestem zielona w temacie. Rower wrócił od porząąąąądnej (przynajmniej jeśli chodzi o ilość wydanych pieniedzy) naprawy. Tylne koło zostało wymienione - jeżdżę bardzo dużo. W ostatnich dniach z przedniego uchodzi powietrze w nocy. Gdy napompuję przed jazdą to po przejechanych 24 km jest ok. Wydaje się, że nic nie uszło. Co może być przyczyną, że po dwóch nocach (i dniu pomiedzy nimi) gdy rower stoi, powietrza w kole nie ma w ogóle? Edytowane 11 Kwietnia 2024 przez Annia
Greg29 Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Opublikowano 11 Kwietnia 2024 (edytowane) Albo nieszczelny wentyl albo dętka. Jeździsz na dętkach czy na mleku? Jakie masz wentyle? Edytowane 11 Kwietnia 2024 przez Greg29 1
Annia Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Na dętkach. Taki zwykły, jak w starszych rowerach. Odkręcasz zaworek i pompujesz. Sprawdziałam, że wszystko jest tam podokręcane. Także ta dolna nakrętka blisko opony.
kaido2 Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Opublikowano 11 Kwietnia 2024 (edytowane) Dętka do zmiany lub ewentualnego klejenia. Do sprawdzenia opona, czy w niej coś ukrytego nie siedzi ( drobne szkło, lub drucik). Edytowane 11 Kwietnia 2024 przez kaido2 1
Greg29 Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Opublikowano 11 Kwietnia 2024 2 godziny temu, Annia napisał: Taki zwykły, jak w starszych rowerach Taki zwykły jak w starszych rowerach zawór, jeśli dobrze myślę co masz na myśli, to miał kawałek 1-1,5 cm gumowego wentyla naciągnięty i te gumowe wentyle z czasem zaczynały puszczać powietrze jak się guma trochę zestarzała. Jak nie zawór to wina opony, albo ze starości guma puszcza albo jakieś mikrouszkodzenie 1
Annia Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2024 (edytowane) Wielkie dzięki za pomoc!! Opone obejrzę. Mam nowy wentyl, to zobaczę w Necie jakiś filmik, jak go zmienić. Jak nie to, to ta dętka. Sama chyba nie dam rady skleić. A jaki serwis polecacie w Poznaniu, żeby nie "zdarli ze mnie skóry". Prawie 700 zł płaciłam. A teraz chciałabym zrobić to jaknajtaniej się da, ale żeby móc dalej dużo jeździć. Edytowane 11 Kwietnia 2024 przez Annia
Greg29 Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Opublikowano 11 Kwietnia 2024 A nie masz jakiegoś ogarniętego technicznie kolegi albo sąsiada? Sprawdzenie opony czy wentyla nie wymaga ukończenia studiów inżynierskich na kierunku technilogii kosmicznych 😁 1
Rozwiązanie Annia Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Autor Rozwiązanie Opublikowano 11 Kwietnia 2024 50 minut temu, Greg29 napisał: Sprawdzenie opony czy wentyla nie wymaga ukończenia studiów inżynierskich na kierunku technilogii kosmicznych 😁 To może sama sobie poradzę tzn z YT oczywiście. Zachęciłeś mnie... Może wjechałeś nieco na ambicję (w najlepszym znaczeniu). Dzięki! 1
kaido2 Opublikowano 12 Kwietnia 2024 Opublikowano 12 Kwietnia 2024 17 godzin temu, Annia napisał: Sama chyba nie dam rady skleić. Łatki samoprzylepne, albo z Decathlona za 12 pl https://www.decathlon.pl/p/komplet-latek-samoprzylepnych-do-naprawy-detki-decathlon/_/R-p-311179?mc=8562489&cd=10575854825&ad=110225023371&kd=&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=pl_t-perf_ct-shopp_ts-bra_f-cv_o-roas_xx-brand&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI8InCrJ-8hQMVNJhoCR2srwyREAQYBCABEgLHzfD_BwE , albo Parktoola w podobnej cenie. Instrukcja jest w środku, 5 minut roboty. Wentyl Dunlopa( taki starego typu rowerowy), jak Shradera( samochodowy), może być niedokręcony i wtedy będzie popuszczać. 17 godzin temu, Annia napisał: Opone obejrzę. W oponie może siedzieć jakiś shit który przedziurawił lekko dętkę i efekt jest podobny, dlatego dobrze jest ją dokładnie obejrzeć, czy coś gdzieś nie siedzi, bo przy założeniu dobrej za moment będzie to samo. 17 godzin temu, Annia napisał: Prawie 700 zł płaciłam. Pytanie, co obejmował serwis. Wymiana dętki to jakieś 3 dychy + cena nowej dętki.
Rekomendowane odpowiedzi