HeadlessRider Opublikowano 4 Kwietnia 2024 Opublikowano 4 Kwietnia 2024 (edytowane) Hej, na rowerze jeżdżę od maleńkości, a już tak bardziej na poważnie to od dobrych kilku sezonów - codzienne dojazdy do pracy oraz weekendowe wypady poza miasto. Do tej pory jeździłem na moim wieloletnim przyjacielu - Genesis Ikaria Sx - którego dalej zostawiam sobie na dojazdy do pracy. Szukam jednak czegoś na wypady poza miasto drogami po asfalcie. W moim budżecie rzucają mi się w oczy dwa rowerki: 1) Przez wszystkich polecana tutaj Sensa Romagna 105 Disc. Wyprzedaż rocznika 2023 spowodowała że wersja z pełną 105tką wskoczyła na cenę 4999 zł. https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-romagna-disc-105-2023/ Co do tego roweru zastrzeżenie mam tylko co do ramy. W którymś z nowych wątków pojawiły się także złe opinie użytkowników którzy mieli styczność fizyczną z tym rowerem. Mi chodzi o spawy, w szczególności miejsce które widać na załączonym przeze mnie obrazku. Czy ten spaw/czy być może dospawany jakiś element/jakaś taka dziwna zakładka czy co to tam jest, zwał jak zwał, może spowodować że to będzie takie słabe, newralgiczne miejsce tej ramy, i przy jakimś nie daj boże upadku, może się w tym miejscu rozpaść? 2) Kolejną wersją do rozważenia jest model tegoroczny z nową 105 2x12 https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-romagna-disc-105-2x12-2024/ Pytanie mam czy to dodatkowe przełożenie robi aż taką różnicę i jest warte dopłacania 800 zł. Wole pełna 105 więc tańsze wersji Sensy SLE z inną korbą nie wchodzą w grę. 3) Kross Vento 5.0 także z rocznika 2023 roku Nagle pojawiła się super okazja wyprzedażowa w sklepie Centrum Rowerowe (nie wiem skąd wzięli modele z 2023 roku jak wcześniej ich chyba nie było, albo nie widziałem bo były poza budżetem) i wszedł na fajną cenę 5799 zł. https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-kross-vento-dsc-5-0-pd37052/?v_Id=205267&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwn7mwBhCiARIsAGoxjaIsebW5sYSuYONkNNOWb5nizZmq1tDAQ70apFxlGSbCM9MM-bIq1VQaAom9EALw_wcB Tutaj rama wygląda zdecydowanie lepiej. Koła ze stożkami też dużo lepsze. Geometria bardziej endurance (choć Sensa to też nie żadna wyścigówka). Tutaj mam do Was inne pytanie a mianowicie odnośnie przełożeń. Jako że nie mieszkam w PłaskoPolsce, jestem z Krakowa i na przejażdżki lubię sobie pojechać w bardziej pagórkowaty i górzysty teren, to czy zastosowany tutaj osprzęt nie okaże się zbyt twardy? Mamy tu korbę półkompaktową 52-36 i kasetę 11-28. Wiem że to w dużej mierze zależy od tego jaką ma się nogę i płuca ale czy nie będzie to zbyt uciążliwe na dłuższych, ostrzejszych podjazdach? Nie ukrywam że docelowo chciałbym się kiedyś spróbować na Przełęczy Karkonoskiej, Gliczarowie, Magurce czy Przehybie. I tutaj właśnie pytanie do Was bardziej doświadczeni koledzy czy przełożenie 36-28 nie okaże się tam zbyt twarde? (Wiem że są w Polsce tacy którzy mają taką formę i nogę, którzy mówią że w Polsce nie ma podjazdów gdzie jest potrzebne przełożenie 34-34, pytam co w sytuacji mniej doświadczonego użytkownika roweru szosowego?) Proszę pomóżcie podjąć decyzję. Który z tych rowerów w moim położeniu byście wybrali? Przeleciał mi już koło nosa Romet Huragan Disc 2023 (gdy był w super cenie 6799 zł), bo przez moje niezdecydowanie co do półkompaktowej korby (choć tam dzięki zastosowaniu kasety 11-30, ostatnie przełożenie było bardziej miękkie) i zastanawianiu się nad tym czy rama karbonowa to dobry pomysł na pierwszą szosę, zdążył się wyprzedać. Moje wymiary: Wzrost 190 cm Waga 85 kg Przekrok 90 cm Jak coś to jaki rozmiar ramy wybrać? W Sensie mam sprawę jasną bo raczej rozmiar ramy 58, ale w Krossie się zastanawiam czy ta L rozmiar 22 (w Centrum Rowerowym to 57,5 cm) czy jednak XL rozmiar 23 (w Centrum Rowerowym to 28,5 cm). Z geometrii ramy skłaniam się bardziej w stronę L. Z góry dziękuje za wszystkie rady i opinie. Jeżeli widzieliście też jakąś super ofertę (choć przejrzałem cały internet) z innymi rowerawmi to wszystko jest do rozważenia. W grę wchodzą tylko nowe rowery i zakupy w Polsce. Edytowane 4 Kwietnia 2024 przez HeadlessRider
kaido2 Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Ponieważ rejony i cześć podjazdów znam chociażby z MPP to potwierdzę , ze 36x28 na taką Makowską, Gliczarów, nie mówiąc już o Obidowej to w tym przypadku będzie mało. Kiedyś w szosach był taki sprytny napęd od Sory 3400 3x9 (50/39/30) , gdzie w połączeniu z kasetą 11-32 dało się to zmęczyć. Minimum jest 1x1 ( czyli z kasetą 36), a i tak nie gwarantuje, że jakiegoś schodka nie będzie z buta. Sensa,- te ramy wyglądają gorzej jak w budżetowych Trybolach z Deca. Da się przełknąć z takimi spawami, ale z tym dodatkiem przy główce to już wygląda niezbyt. Rzecz gustu nie wnikam. Koła też nie za specjalne,- piasty na kulkach. Jedyny plus ,- osprzęt. Vento tutaj jest zdecydowanie lepszym wyborem, chociażby na ramę i koła. Jeżeli chodzi o geometrię to najlepiej podjechać gdzieś, gdzie mają Krossa Vento i inne rowery szosowe, i się przymierzyć.
HeadlessRider Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2024 (edytowane) Dzięki Kaido2 za odpowiedź. W Krossie Vento 5.0 obawiam się jednak tego zestawienia półkompaktowej korby z kaseta 11-28. Zwiększyłem więc budżet o 2k zł i mam nowe modele na oku: 1) Bianchi Via Nirone 7 za 7980 zł Rower Road+. Wiem że Bianchi to Bianchi ale tu mamy korbę nie ze 105ki i hamulce z Grupy Shimano GRX czyli dedykowanej dla graveli (tak podaje strona producenta) oraz opony 32c. Co sądzisz/sądzicie o takim osprzęcie? Wiem że to aluminium w ramie Bianchi jest pewnie najlepszej jakości ale czy jest sens tyle dopłacać do aluminiowej ramy w porównaniu do Sensy, jak w niższej albo tej samej cenie można mieć już rower z karbonu? 2) Romet Huragan Disc 2023 za 6799 zł Karbon i tutaj też mamy korbę półkompaktową ale przy kasecie 11-30 może być troszkę lżej ale pewnie dalej bez przełożenia 1:1 miejscami będzie hardcore. 3) Sensa Giulia G3 Disc 105 2x12 za 7999 zł (jest też opcja modelu z 2023 roku na Ultegrze w tej samej cenie ale został już tylko rozmiar 61 który może się okazać dla mnie za duży - mam 191 cm wzrostu i 90 cm przekroku). Te karbonowe ramy wyglądają już zdecydowanie lepiej ale pewnie w kołach dalej są te same piasty na kulkach o których pisałeś? Z tych trzech rowerów który byś wybrał? Jednak karbon czy brać legendarną Bianche i się nie zastanawiać? Kategoria roweru endurance road+ zdecydowanie mi nie przeszkadza, lubię prędkość ale bardziej zależy mi na treningu i długich przejażdżkach niż na ściganiu się na zawodach czy STRAVIE. Z góry dziękuję za pomoc! Edytowane 6 Kwietnia 2024 przez HeadlessRider
Rekomendowane odpowiedzi