Skocz do zawartości

Romet monsun ltd standardy osi tylnej

mistermvp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siema.

Ponieważ ostatnio pękła mi rama aluminiowa w dość już starym Regnie, postanowiłem przyjrzeć się nowszym rowerom do XC, bo chciałbym pojeździć na czymś lżejszym i szybszym niż full do enduro.

Szukając roweru ze wszystkimi w miarę nowoczesnymi standardami, kołami 29, karbonem i napędem 1x12 moją uwagę przykuła seria Monsun od rometa.

Najtańsza wersja LTD kosztuje po przecenie 2999 zł i z tego co widziałem to jest on na zwykłym samo-zamykaczu 9x135mm

Wyższe wersję, czyli monsun 1, 2, 3 są znacznie drozsze i mają z tyłu już oś boost. Jednocześnie oglądając gdzieś na YT recenzje wersji Ltd prowadzący wspomniał, że Romet oferuje haki do ramy, które pozwalają na konwersję na sztywna oś.

I tutaj moje pytanie. Jak to działa, czy jest w ogóle możliwe, żeby zeby upchać w miejsce zwykłej ośki boost, czy piasta w tym standardzie, która ma o kilka dobrych mm szerzej rozstawione kołnierze wejdzie normalnie w widełki tylne.

Nie wiem czy czegoś nie pokręciłem, ale wydaje mi się, że te ramy z boostem winny mieć nieco szerzej rozstawione tylne rurki, bo chyba nie jest tak, że w tej kwestii różnią się tylko hakami.

Czy może się ktoś wypowiedzieć, kto ma jakąś wiedzę na temat ram z tej serii, możliwe, że przeglądając jedynie oferty przez neta doszedłem do jakiś błędnych wniosków.

Pozdrawiam!

Edytowane przez mistermvp
Opublikowano

Można wymienić haki konwertując do 12x142 (czyli nie boost). Poza tym to strasznie siermiężna i ciężka rama, wykonana w technologii pierwszych ram węglowych (materiały sprzed nastu lat) stąd ta cena. Absolutnie nie warto tego kupować pod kątem ew. upgrade'u.

Opublikowano

Trochę mnie martwi też kąt główki w tej ramie- 70.1 chyba jednak za stromo jak na dzisiejsze czasy. Nowsze konstrukcje, z tego co widziałem, mają już 68-69. Może jednak poszukam jakiegoś alu z lepszą geometria, tylko co. Budżet nie jest wielki, do 5k, z tym że mam pełno gratów do ew przełożenia i raczej celuje w uzywkę. 

Opublikowano

Toć wspomniałem, że to wiekowa konstrukcja. Z lekkich i sprawdzonych alu np. spec epic.

• 1 miesiąc temu...
Maciek romet monsun ltd
Opublikowano

Jeżdżę monsunem rekreacyjnie od ponad roku, skusiła mnie cena przy ramie carbon, ale to tylko tyle... Koła bez możliwości tubeless, rama to nie boost, tylko 142x12 po dokupieniu haków romet, amortyzator, czy raczej resor to suntour xcm na qr 9x100... Tak sztywny, że po maksymalnym rozkręceniu regulacji ugina się do 70% na dobiciu, a ważę 105kg 😰

Gdybym teraz coś wybierał to tu bardzo fajna okazja :

https://www.facebook.com/marketplace/item/1413717742676333/

A potem ewentualnie bym ramy  carbon szukał, gdybym koniecznie musiał ją mieć... 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 6.05.2024 o 18:54, Maciek romet monsun ltd napisał(a):

Jeżdżę monsunem rekreacyjnie od ponad roku, skusiła mnie cena przy ramie carbon, ale to tylko tyle... Koła bez możliwości tubeless, rama to nie boost, tylko 142x12 po dokupieniu haków romet, amortyzator, czy raczej resor to suntour xcm na qr 9x100... Tak sztywny, że po maksymalnym rozkręceniu regulacji ugina się do 70% na dobiciu, a ważę 105kg 😰

Gdybym teraz coś wybierał to tu bardzo fajna okazja :

https://www.facebook.com/marketplace/item/1413717742676333/

A potem ewentualnie bym ramy  carbon szukał, gdybym koniecznie musiał ją mieć... 

A czy mogę prosić o link do takich haków, też posiadam ten rower i chciałem inne koła wrzucić.

• 1 miesiąc temu...