VDB Opublikowano 31 Marca 2024 Opublikowano 31 Marca 2024 Cześć. Chce kupić swojego pierwszego gravela. Wybór padł na Soota 70 głównie ze względów wizualnych. Niestety mam problem z doborem odpowiedniego rozmiaru i waham się między M i L. Mój wzrost to 182cm a przekrok około 85,5 (bez butów). Nie mam możliwości jazdy próbnej, a z analizy danych producenta i innych poradników wynika, że mieszczę się w obu zakresach z niewielką przewagą na L. Który rozmiar wg. Was będzie lepszy, bądź który łatwiej będzie skorygować w razie ewentualnego złego wyboru?
Greg29 Opublikowano 31 Marca 2024 Opublikowano 31 Marca 2024 Miałem ten sam problem, ja mam 183 cm wzrostu, przekrok 87 cm i kupiłem Soot 50. Też miałem problem z wyborem rozmiaru bo tak samo jak Ty mieszczę sie w zakresie zarówno M jak i L. Ostatecznie kupiłem L (bo wymiarowo był bliżej do mojego starego roweru) i jest wygodnie ale jak na nim jeżdżę to często przesuwam dłonie z łap o te 2 cm do tyłu i stwierdzam, że też jest wygodnie, a może nawet lepiej. I czasami myślę żeby kupić gdzieś na olx tani krótszy o te 2 cm i przetestować. Mam też fitnessa Cube SL Road w mniejszym rozmiarze, 56 czyli M bo też byłem na granicy rozmiarów i czasami uderzam piętami w rozszerzenie tylnych widełek więc się też trochę bałem żeby w tym Kellysie w rozmiarze M nie było tak samo. Mam też mtb Kellys Gate 30 w rozmiarze M i tam rozmiar ten bardzo mi pasuje bo L wydawał się jakiś taki wielki i jakoś tak mniej pewnie się na nim czułem. Teoretycznie w mniejszym możesz dać dłuższy mostek i go "powiększyć" a w większym dać krótszy i go "zmniejszyć". Ty jednak jesteś o centymetr niższy niż ja i masz o 2 cm mniejszy przekrok, więc chyba raczej wybrałbym M
Rekomendowane odpowiedzi