Krzych S. Opublikowano 1 Października 2017 Opublikowano 1 Października 2017 Cześć Co myślicie o tytułowej amortyzacji? Czy ktoś z Was posiada rower z FS lub miał okazję przejechać się? https://www.specialized.com/us/en/future-shock Czy według Was jest to chwyt marketingowy czy może rzeczywiście przydatna rzecz? Czy może ona mieć jakiś negatywny wpływ na jazdę np. pod górkę? Czytałem trochę na ich temat na angielskojęzycznych forach i zdania są bardzo podzielone.
Puncu Opublikowano 1 Października 2017 Opublikowano 1 Października 2017 Z jednej strony mówi że podskakujące koło powoduje strate energii a z drugiej strony mówi, że amortyzowana kierownica poprawia stabilność i nie powoduje strat energii. Czyli na podjazdach puszczam kierownice? Rowerem dalej miota tylko na rękach tego nie czuć. Wg mnie jest to gadżet jak sztyca amortyzowana. Mam poprawić komfort, tylko. 1
Andrzej Sawicki Opublikowano 1 Października 2017 Opublikowano 1 Października 2017 (edytowane) Nie ma dampera, tylko najprostszą konstrukcję sprężynową, więc nie mówmy o wysokiej jakości amortyzacji. Nawet gdyby, to izoluje od drgań tylko małą część roweru, więc nie ma szans istotnie poprawić przyczepności. Na pewno poprawi wygodę, ale cudów bym nie oczekiwał. Edytowane 1 Października 2017 przez Andrzej Sawicki
Rekomendowane odpowiedzi