majk1984 Opublikowano 25 Marca 2024 Opublikowano 25 Marca 2024 Cześć. W ostatnim czasie postanowiłem przywrócić rower do łask i podjąłem się samodzielnej wymiany korby z mocowania na kwadrat na taką w standardzie H2. Wybór padł na SHIMANO Deore FC-M4100. Długo szukając co kupić umknął mi fakt, że są różne linie łańcucha i tak wyszło, że kupiłem z linią 51,8. Po zamontowaniu razem z Tokenem TK878EX (montaż zgodnie z instrukcją - dwie podkładki od strony napędu, jedna z przeciwnej) mam problem z regulacją przerzutki przedniej. Problem polega na tym, że na dużej tarczy przerzutka nie chce się już bardziej wychylić - fizycznie się da ale po zmianie na manetce już nie chce iść dalej. Manetka to SL-M6000 Rapidfire Plus a przednia przerzutka to Shimano Deore FD-M618-H, która obsługuje linię 48,8. Nie wiem czy to ważne dla linii łańcucha ale kaseta to Deore CS-HG50 a piasta tylna to FH-TX505 Pytanie zatem patrząc na powyższą specyfikację czy ja robię coś źle i powinno to mimo wszystko jakoś działać czy może jednak powinienem wymienić tą korbę na taką z linią 48,8? Wymiana przerzutki raczej nie wchodzi w grę bo linka idzie od góry i znalezienie czegoś pod obejmę z tak prowadzoną linką i jeszcze do 2x10 + linia 51,8 to chyba nie jest możliwe
leejoonidas Opublikowano 25 Marca 2024 Opublikowano 25 Marca 2024 (edytowane) Masz kilka wyjścia, przełożyć jedną podkładkę z prawej na lewą stronę suportu i modlić się aby lewa miska suportu to wytrzymała, kupić przednią przerzutkę Shimano Deore FC-M4100-B2 na obejmę z przednim ciągiem linki i poprowadzić kabel po skośnej rurze ramy do kierownicy, kupić przednią przerzutkę z górnym ciągiem Shimano FD-T6000-L3 na obejmę i próbować to ustawić. Jednakże najwłaściwszym rozwiązaniem jest zakup korby z linią łańcucha 48,8mm. Edytowane 25 Marca 2024 przez leejoonidas 1
Rekomendowane odpowiedzi