Skocz do zawartości

Nowe Deore M400 vs stare XT M780

Piotero
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez leejoonidas,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

muszę wymienić tylną przerzutkę + manetkę. Mam stary 10 rzędowy system. Pierwotnie chciałem kupić  XT RD-M786, ale dość trudno dostać manetkę SL-M780, więc pomyślałem, że może warto zainteresować się nowym deore RD-M4120. Dodatkowy atutu jest taki, że mam klamki hamulca i-spec ev, więc wszystko będzie ładnie pasować :)

Pytanie, czy jest duża  różnica w działaniu starszego XT a w miarę nowego Deore ? Jest w ogóle sens zastanawiać się nad starszym rozwiązaniem bo "wiadomo to w końcu XT" 🙃, czy nie odczuje zbytnio w praktyce kupując nowszą, ale niższa serie ?

Edytowane przez Piotero
  • Rozwiązanie
Opublikowano (edytowane)

Lepiej zainteresuj się RD-M6000 SGS, ma te same parametry pracy co XT RD-M786. Deore RD-M4120 ma inny zakres pracy niż RD-M786. Do tej przerzutki możesz zastosować manetkę M4100 I-SPEC EV 10-speed.

Edytowane przez leejoonidas
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, leejoonidas napisał:

Deore RD-M4120 ma inny zakres pracy niż RD-M786. 

Co rozumiesz przez inny zakres pracy ? Myślałem, ze jak jest do 10 rzędów to będzie pasować.

Cholera, jak to zwykle bywa trzeba mieć doktorat w danej dziedzinie żeby cokolwiek kupić 😁

Dodatkowo źle napisałem w poście, trudno dostać manetkę do XT czyli SL-M780 z obejmą na kierownice, przerzutkę można na luzie kupić.

Do XT RD-M786 też będzie pasować manetka M4100 ? 

Teraz mam zagwozdkę, czy pójść w zestaw ekonomiczny 

RD-M6000 + manetka M4100 i całość ładnie spiąć na I-SPEC EV,

czy 

XT RD-M786 + manetka XT SL-T8000 gdzie kusi mnie przede wszystkim funkcja instant release, ale trochę odstrasza cena :D 

Edytowane przez Piotero
Opublikowano

Żeby było ładnie dobrze i tanio to tyłrzutkę M6000 z manetką SL-M4100

Żeby praca układu była na wyższym poziomie niż w linijce wyżej to tyłrzutkę M6000 z manetką T8000.

Jak chcesz mieć drogo dobrze i poziom pracy na tym samym poziomie co linijka wyżej to tyłrzutkę XT RD-M786 + manetkę XT SL-T8000.

Jedna rzecz bardzo ważna o której nie pisałeś to ile rzędów ma korba i jakie jest stopniowanie zębatek korby?

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ani sl-m8000 ani sl-t8000 nie można zamontować poprawnie z klamką, która jest przystosowana do i-spec ev (wymyślili przesunięcie obejmy klamki i dodatkową podpórkę i manetka włazi dopiero bardzo daleko w stosunku do chwytu - nie ma możliwości wygodnie tym operować).

Do przerzutki XT nie trzeba manetki XT, tu będzie pasować sl-m4100.

Zarówno rd-m786 jak i m6000 występują w dwóch konfiguracjach różniących się dł. wózka co determinuje pojemność napędu i max rozpiętość kasety. Żeby to rozsądnie dobrać potrzebna info o kasecie i korbie.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Korba 38/24 + kaseta 11-36 +  koła29, tak wiem że trzeba dobrać odpowiedni wózek. Przy m786 może być i GS, ale  przy M6000 już musi być SGS.

Chyba zdecyduje się na M6000 z manetką M4100. Zepnie się na spec ev z klamką hamulca i będzie lepsze niż z obejmą. Teraz mam manetkę z obejmą i nie jest zbyt wygodne w praktyce. Odpuszczę to XT. Z bólem zaczekam na wymianę roweru kiedyś w przyszłości :)  

Opublikowano (edytowane)

A jaką masz przednią przerzutkę, która ogarnia różnicę 14 zębów? Mam w swoim mtb napęd 2x10, generalnie oparty o Deore, z korbą 36-26T, z tylną przerzutką XT, chyba też m786, i kasetą 11-36T. Trochę chciałbym zmiękczyć napęd i najprościej byłoby dać po prostu mniejszy mały blat, np. 22T ale moja przednia przerzutka teoretycznie, wg specyfikacji ogarnia tylko różnicę 10T. Drugą opcją jest wymiana kasety na 11-42T i wymiana tylnej przerzutki na Deore m5120 lub m4120

Edytowane przez Greg29
Opublikowano
3 godziny temu, Greg29 napisał:

A jaką masz przednią przerzutkę, która ogarnia różnicę 14 zębów? 

Od nowości nie zmieniałem i mam tam Deore FD-M616B.

Opublikowano

Dzięki za info. Ta korba jest dla dużych przednich blatów 38-44T więc też za dużo kombinacji bo teraz mam duży blat 36T i w terenie nie potzrebuję większego. Chyba jednak najprościej będzie zmienić tylną przerzutkę i kasetę na 11-42T

• Lubię to! 1
Opublikowano
22 godziny temu, Piotero napisał:

Korba 38/24 + kaseta 11-36 +  koła29, tak wiem że trzeba dobrać odpowiedni wózek. Przy m786 może być i GS, ale  przy M6000 już musi być SGS.

Chyba zdecyduje się na M6000 z manetką M4100. Zepnie się na spec ev z klamką hamulca i będzie lepsze niż z obejmą. Teraz mam manetkę z obejmą i nie jest zbyt wygodne w praktyce. Odpuszczę to XT. Z bólem zaczekam na wymianę roweru kiedyś w przyszłości :)  

Manetki pod i-spec ev mają sporo większy zakres regulacji wzdluż kierownicy niż obejmowa wersja.

17 godzin temu, Greg29 napisał:

A jaką masz przednią przerzutkę, która ogarnia różnicę 14 zębów? Mam w swoim mtb napęd 2x10, generalnie oparty o Deore, z korbą 36-26T, z tylną przerzutką XT, chyba też m786, i kasetą 11-36T. Trochę chciałbym zmiękczyć napęd i najprościej byłoby dać po prostu mniejszy mały blat, np. 22T ale moja przednia przerzutka teoretycznie, wg specyfikacji ogarnia tylko różnicę 10T. Drugą opcją jest wymiana kasety na 11-42T i wymiana tylnej przerzutki na Deore m5120 lub m4120

Blaty w korbie są parowane. Chodzi o ułożenie kołków oraz wyfrezowanych ramp pomagających łańcuchiwi przejść z kednego na drugi. Jak zmieniasz młynek na mniejszy to duży blat trzeba zmienić na taki dopasowany do nowej wielkości młynka.

Opublikowano

Tak, wiem, że przy obecnej przerzutce musiałbym też zmienić blat na mniejszy ale nie chciałbym tracić dużego blatu 36T. Są przerzutki, które ogarniają różnicę 14 zębów, ludzie w enduro na takich powszechnie jeżdżą/jeździli, blat 36T dla prędkości na zjazdach i młynek 22-24T na podjazdy. Zresztą kiedyś widziałem jakieś niższe grupowo przerzutki, nie pamiętam, Alivio czy Altus, które były montowane fabrycznie z korbą dwurzędową o różnicy 14 zębów. Musiałbym zgłębić temat i poczytać, żeby znaleźć przerzutkę, która ogarnęłaby mi korbę z tarczami 36-22T. Jak nie to wymienię tył, tu jest łatwiej bo komponenty są znane ale stracę delikatnie na stopniowaniu kasety