Skocz do zawartości

Śruby do adaptera shimano

Kruk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Wie ktoś gdzie dostać taką śrubę?:

y8ds98010-sruba-adaptera-hamulca-tp_5071

O długości 39 mm czyli pod adapter 180 PM ?

Szukam i szukam i nie mogę znaleźć, a może ktoś ma takiej długości na sprzedaż, czy może czekam nie zakup całego adaptera by mieć śrubę?

Opublikowano (edytowane)

A ja mam pytanie odnośnie tej części z obrazka. Mianowicie ta po lewej stronie. Czy trzeba to zakładać?

Edytowane przez M.C
Opublikowano

Co prawda raczej nie w czarnym kolorze, ale bez problemu taką śrubke dostaniesz w skepie metalowym lub typu Castorama.

Opublikowano

Z tego co widzę ten "kaputerk" służy do tego żeby się nie odkręcała więc w sklepie metalowym dokładnie takie śruby nie znajdziesz. Można zawsze kupić z metalowego śrubę za 2PLN i dokupić loctite/klej do śrub który posłuży jeszcze do innych prac.

Opublikowano (edytowane)

Do hamulców polecam dawać śrubki wyższej wystrzymałości. Klasa 8,8 to absolutne minimum.

Edytowane przez Puncu
Opublikowano

E tam twarde :P W zawieszeniu mam 12,9. 

Hamulce tak jak mostek lepiej montować na wytrzymałych śrubach gdzie występują duże siły. Idąc do marketów budowlanych można trafić na miękką plastelinę którą bałbym się wkręcić w zacisk.

Opublikowano

Pokazane śruby to 18 mm, tyle to i ja potrafię, pytałem czy ktoś wie gdzie można znaleźć o długość 39 mm? Czy muszę kupić nowy adapter dla śruby.

Opublikowano

Ale kupujesz śrube M5x40 i masz o milimetr dłuższą lub M5x45 i ucinasz.

Opublikowano

Zależy mi na zabezpieczeniu przeciwko samo odkręcaniem się śruby.

Opublikowano

kup w metalowym sklepie z twardością 8.8 lub 10 i klej do gwintów. Ja nie stosuje tego zabezpieczenia przed odkręcaniem które jest w zestawie 

Opublikowano

Też kupuję śruby, które mają chwycić adapter i zacisk, bo nie odpowiada mi kolor tych, które dostałem wraz z adapterem. Aluminiowe pewnie za miękkie?

Opublikowano

Aluminiowe są za kruche. Nie wolno ich dawać do zacisków, tarcz czy mostków. Jeżeli chcesz mieć czarne śruby a nie srebrno-stalowe możesz je oksydować. Równie dobrze je możesz kupić.

Upieracie się na te oryginalne śruby, a w sklepie "metalowym" da się kupić takie z moletkowanym łbem.

Opublikowano
9 godzin temu, Puncu napisał:

eżeli chcesz mieć czarne śruby a nie srebrno-stalowe możesz je oksydować.

Nie musi w dobrym sklepie metalowym dostanie i czarne śruby :)

Opublikowano (edytowane)

Śruba imbusowa M5x40 + podkładka Nord-Lock. 

Dla ciekawskich: 

d (mm) - 5,4

d1 (mm) - 9,0

h (mm) - 2,2

Materiał - Stal nierdzewna

Ciężar (kg/100) - 12,9

Ewentualnie podkladka spreżysta, jest łatwiej dostępna, ma mniejszą grudość bo tylko 1,2 mm czyli wymiar śruby wyszedł by 38,8 mm. Niestety minusem będzie średnica zewnętrzna 9,2 mm.

Edytowane przez Zbysio