xMlo Opublikowano 19 Marca 2024 Opublikowano 19 Marca 2024 Cześć, wkrótce przyjdzie do mnie mój pierwszy full i taki drogi sprzęt. Nie chcę nic spierniczyć, z tego co czytałem to rockshox lubi mało oleju wlać w fabryce stąd pytanie do was. Jaki dokładnie ten serwis zerowy powinienem przeprowadzić, po prostu zdjąć tylko dolne golenie i wlać olej? A co z damperem, jego też trzeba rozbierać? Widelec: RockShox Pike Select, 140mm Damper: RockShox Deluxe Select+
arturchory Opublikowano 28 Marca 2024 Opublikowano 28 Marca 2024 W dniu 19.03.2024 o 23:06, xMlo napisał: Cześć, wkrótce przyjdzie do mnie mój pierwszy full i taki drogi sprzęt. Nie chcę nic spierniczyć, z tego co czytałem to rockshox lubi mało oleju wlać w fabryce stąd pytanie do was. Jaki dokładnie ten serwis zerowy powinienem przeprowadzić, po prostu zdjąć tylko dolne golenie i wlać olej? A co z damperem, jego też trzeba rozbierać? Widelec: RockShox Pike Select, 140mm Damper: RockShox Deluxe Select+ Na stronie SRAM masz wszystkie informacje w manualu jaki olej, jaki smar gdzie i kiedy dawać. Jaśniej się tego nie da napisać. Robiłem sam serwis Boxxera podstawowy nie mając pojęcia o tym i jest to mega proste ale obejrzyj sobie jakiś filmik na youtube. Odkręcasz dolne pokrętło od reboundu i obie śruby. Wykręcasz i lekko pukasz młotkiem, znowu trochę odkręcasz i lekko pukasz aż wyskoczy i wyciągasz lagi mając przygotowaną miskę na olej. Strzykawką później wlewasz odpowiednią ilość do środka uważając abyś nie nalał do środka do rurki od tłumika zamiast do lag i tyle. Zaopatrz się poza strzykawką i olejem również w sram butter. Najlepiej najmniejszą ilość możliwą. Dajesz to na wgłębienie w uszczelce kurzowej i to wszystko. Po jakimś czasie używania kupujesz sobie z neta zestaw do podstawowego serwisu i przy każdym podstwowym serwisie wymieniasz również gąbki i dolne crush washery (ważne). Pełnego serwisu nie robiłem nigdy ale serwis zerowy pełny raczej nie jest potrzebny.
Rekomendowane odpowiedzi