Skocz do zawartości

Rower do jazdy rekreacyjnej po różnym terenie do 4000zł

wojtbajk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

szukam dla siebie nowego roweru, którym będę mógł śmigać zarówno po asfalcie jak i po drogach leśnych, ale raczej po ubitych, szutrowych ścieżkach - 50/50. Rzadko wybieram się na ciężki teren, zdarza mi się to raz na ruski rok. Poza tym lubię często robić długie trasy 100-150km. Dlatego właśnie chciałbym zapytać kogoś doświadczonego co wybrać. Na oku mam Unibike Fusion na kołach 27,5. Czy taki rower będzie dobrym wyborem czy lepiej szukać dalej? Proszę o propozycję konkretnych modeli. Chciałbym aby miał bajery typu: blokada skoku amortyzatora, napęd 3x9 lub lepszy i był przede wszystkim lekki.

Opublikowano (edytowane)

Ile masz wzrostu, że chcesz koła 27,5"? 150 cm? Expl 540 wygląda na dobrą propozycję dla Ciebie - ma co prawda napęd 1x10 a nie 3x9 ale też sztywne osie, hamulce hydrauliczne i powietrzny amortyzator a nie jakieś sprężynowe kowadło. Do tego jeszcze Focus Whistler 3.8 - nie ma sztywnych osi ale ma napęd 2x11 Deore co jest na plus 

Edytowane przez Greg29
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Mam 172cm wzrostu. Czyli mógłbym wziąć bez problemu 29'? W necie zdania na ten temat są podzielone. Część, a w zasadzie większość mówi że 29 są dla osób 180cm+, a inni, że wcale nie i mam już mentlik w głowie jak jest naprawdę.

Edytowane przez wojtbajk
błąd
Opublikowano

Jakbyś miał 160-165 cm to może mógłbyś myśleć o 27,5" chociaż i tak większość ludzi nawet tego wzrostu jeździ na 29". Ale jeśli masz wątpliwości to przejdź się do jakiegoś sklepu rowerowego, najlepiej do Decathlona bo mają dużą powierzchnię i sobie pojeździj na 27,5" i na 29" i zobaczysz jak się czujesz. Ale ja bym brał 29". Możesz też w Decathlonie wypożyczyć na dzień czy nawet weekend raz jeden raz drugi i pojeździć trochę dłuższe trasy