Skocz do zawartości

[hamulce shimano] Zapadające się hamulce po wymianie klocków

Daniel1945

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej wszystkim, kupiłem nowe klocki, po tym jak do starych dostał się brud i słabo hamowały, lecz po wymianie na nowe klamka gorzej chodziła, wciąż akceptowalnie, więc jeździłem.
Umyłem rower jeszcze z 2 razy, za każdym razem już wyciągałem tarczki hamulcowe i zauważyłem, że klamka się wgniata, kupiłem więc zestaw do wymiany płynów i sam płyn.
Dzisiaj płyn wymieniłem, w tylnym hamulcu prawie go nie było, po udanej wymianie lewa klamka twarda, prawa prawie twarda, założyłem koło(myłem rower), również założyłem klocki, na czas wymiany miałem takie plastikowe z zestawu, ale po wymianie klamka miękka.
Shimano MT 200 - merida big seven 300
Możecie mi doradzić co się dzieje?
Coś robię źle?

Opublikowano

Prawdopodobnie źle wymieniłeś płyn lub gdy miałeś wyjęte okładziny coś się ruszyło i doszło do zapowietrzenia.

Opublikowano

Nie wiem czego się spodziewać po najbardziej budżetowych heblach, ale poczytaj sobie mój poradnik.

Tak na szybko, to dobij sobię troszeczkę płynu przed dokręceniem odpowietrznika 

Opublikowano

O dziwo całkiem dobrze zawsze hamowały, ale ja też raczej oszczędzałem je i nie jestem ulany, więc dużo nie miały do roboty.
Tylko wkurzało mnie, że za każdym razem jak zmieniam klocki, albo je choćby wyjmowałem przed myciem rowera, to potem klamka stawała się coraz bardziej miękka, nie jakoś dużo, ale 3 razy wyjąłem by umyć i 1 raz by wymienić na nowe klocki(do starych się brud dostał i piszczały), to potem klamka już żadnego oporu nie stawiała.

W dniu 16.03.2024 o 20:59, Accent_Szaj napisał:

Nie wiem czego się spodziewać po najbardziej budżetowych heblach, ale poczytaj sobie mój poradnik.

Tak na szybko, to dobij sobię troszeczkę płynu przed dokręceniem odpowietrznika 

Na pewno się przyda, część z tego już oglądałem i jest mi znane, ale resztę obejrzę,

W dniu 16.03.2024 o 20:59, Accent_Szaj napisał:

Jakbym miał wymieniać te MT-200, MT-500 byłyby warte zachodu?