Skocz do zawartości

Obręcze DT Swiss 545d czy U623 i jakie szprychy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Muszę wymienić obręcz tylnego koła na nową. Chce zapleść sobie koło samemu. Chciałbym się jednak doradzić co do wyboru obręczy, szprych i nypli. Rower to Kross Hexagon 6.0 z 2019r.

Koło fabryczne niestety nie wytrzymało obciążenia. Moja waga ~90kg. Jeżdżę z sakwami na bagażnik, wtedy waga całego zestawu to ok 125/130 kg.

Muszę zmienić, bo na obręczy zaczęły pojawiać się mikro pęknięcia rozchodzące się od szprych. Możliwe, że po wymianie pękniętych szprych nieco zbyt mocno je na ciągnąłem co poskutkowało uszkodzeniem obręczy 🤦🏼‍♂️

Zaproponowano mi dwie obręcze 29' DT Swiss

- 545D wytrzymałość do 140kg, 

Piasta: Novatec D042SB, 9x135 mm

Obręcz: DT 545d, 29"

Szprychy: Pillar PSR14

Nyple: mosiężne cnSpoke

-U623 wytrzymałość do 180kg,

Piasta: Novatec D042SB, 9x135 mm, 6 śrub

Obręcz: DT U623, 29", szerokość wewnętrzna 25 mm

Szprychy: Pillar PSR14 2,2-2,0 mm lub cnSpoke 2,3 mm, kolor czarny, 32 szprychy 

Nyple: mosiężne cnSpoke 2,0 mm lub Sapim Polyax 2,3 mm, 14 mm, kolor czarny

Cenowo obie opcje wychodzą podobnie gdybym chciał zamówić gotowe koła. Czy byście coś zmieniło lub polecili żeby to koło było pancerne? Nie zwracam uwagi na wagę roweru ale na wytrzymałość, dlatego chciałem piaste na łożyskach maszynowych i ten Novatec ma dobre opinię stąd padło właśnie na D042SB.

Czytałem tutaj ma Forum, że "Jak dobre koło to bez różnicy czy masz 32 czy 36 szprych" Pytanie czy to koło zalicza się do "dobrych" czy lepiej wybrać opcję 36H, która na chłopski rozum😜 wydaje się być bardziej wytrzymała.

Hamulec tarczowy i szybko zamykacz😁

Początkowo myślałem o grubych szprychach 2,2 ale czy to będzie miało sens? Szprychy do tej pory pękały mi przy łebku, a nie wiem od którego momentu zaczyna się grubość 2,2 i czy mi przejdzie przez dziurkę w piaście? 

Opublikowano

Czyli pękały typowo dla mocno obciążonych sprzych - w miejscu gdzie szprtychy pracują i są najsłabsze.

2.3mm wlezie do piasty.

32 vs 36 bez różnicy.

Koła siermiężne i pancerne jedno i drugie.

Na wytrzymałość kluczowy wpływ ma poprawny zaplot (wartość siły naciągu oraz jej równomierność).

Czyli pękały typowo dla mocno obciążonych sprzych - w miejscu gdzie szprtychy pracują i są najsłabsze.

2.3mm wlezie do piasty.

32 vs 36 bez różnicy.

Koła siermiężne i pancerne jedno i drugie.

Na wytrzymałość kluczowy wpływ ma poprawny zaplot (wartość siły naciągu oraz jej równomierność).

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Tylko jak sprawdzić czy szprychy naciągnięte są prawidłowo? Mam blisko serwis który może mi wycentrować koło ale wątpię żeby mieli specjalistyczny przyrząd do sprawdzenia szprych. Co najwyżej ten za kilkadziesiąt złotych, działający na zasadzie sprężyny. Pytanie na ile on jest wiarygodny? Bo jak jest to lepiej sobie kupić i wykorzystać na przyszłość 😜

Albo sprawdzać na czuja...🤣 

No i które szprychy lepsze? 

Pillar PSR14 2,2-2,0 mm czy cnSpoke 2,3 mm?

Jaka różnica jest między nyplami poza rozmiarem?

Edytowane przez Aris
Opublikowano

Jeśli składacz/kołodzoej daje dożywotnią gwarancję na centrowanie to naciągnięte są dobrze.