Skocz do zawartości

Zapieczona rura sterowa

istallion

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś miał taki przypadek?

Usterka: zapieczone stery, obrót koła możliwy o 30 stopni. Trzaski.

Odkręciłem 2 śruby od mostka, potem kapsel. Zdemontowałem kierownice,  po tym rura z amorem powinna zejść w dół celem przesmarowania wszystkiego.

Polewany WD, uderzane młotkiem od góry.

Rura z amorem zaczeła się obracać, ale nadal z oporem 

Kapsel od góry (ten z napisem fsa) próbuje podważyć ale gnie się, i nie chce  zejść. Nie wiem czy trzeba go wcześniej zdjąć, czy jest jakimś zabezpieczeniem. Na filmikach palcami wszystko schodzi.

Zrobiła się jedynie delikatna szczelina na dole. Od uderzenia młotem od góry.

IMG_20240312_123200.jpg IMG_20240312_123210.jpg IMG_20240312_123238.jpg IMG_20240312_123259.jpg

Edytowane przez istallion
Składnia
Opublikowano

Szajbak na swoim kanale w YT ma film o nabijaniu, wybijaniu gwiazdki oraz też coś o sterach czy wymianie widelca, nawet zarysował wkrętakiem przy dolnej bieżni. Każde pomocne w tym temacie. Zobacz też na kanał Dominik z onthebike. W sieci i YT szukaj pod hasłami stery, wymiana, konserwacja, naprawa, serwis sterów, widelca.

Opublikowano (edytowane)

Tą osłonę fsa jak już zagiales to nie lituj się nad nią i do góry ja trzeba zbić. Jak ja zdejmiesz będzie między łożyskiem, a rurą sterową pierścień zapewne z tworzywa. Jego będziesz musiał również wydłubać wówczas bez problemu wyjdzie amorek.zaloz koło i po uginaj szczelina z dołu powinna zniknąć i pojawić się na górze co ułatwi ci demontaż.

Edytowane przez akir19