Skocz do zawartości

Rock Shox Reba RL 29 solo Air 2017 - jaki zestaw serwisowy

martines80

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moim specu siedzi Reba ale nie mogę za cholerę określić jaki to konkretnie rocznik. Po numerach na koronie ( 43T61080638 ) wychodzi że powinien być to 2017+ Tak podaje oficjalna strona Srama i niby zestaw serwisowy A7 ale uszczelki kurzowe są za małe. 

natomiast dokopałem się do manuali w necie i podają coś takiego 

SERVICE ns 00.4315.032.420 AM FORK SERVICE KIT, BASIC (INCLUDES BLACK DUST SEALS, FOAM RINGS,O-RING SEALS) - REBA A1-A6 (2012-2017) AND SID A1-A4 (2012-2014), NON-BOOST

ns 11.4015.494.000 FORK SERVICE KIT - DUAL AIR, SID A1/REBA A1

ns 11.4018.018.001 FORK SERVICE KIT - FULL SERVICE SOLO AIR (INCLUDES AIR SEALS, DAMPER SEALS, HARDWARE, BLACK SEALS) - SID A2-A4/REBA A1-A6(2012-2017), NON-BOOST

ns 00.4315.032.611 AM FORK SERVICE KIT BASIC (INCLUDES DUST SEALS, FOAM RINGS, O-RING SEALS) - REBA 15X110 BOOST A5-A6 (2016-2017)

Mamy dwa rodzaje Basic i pełny zestaw. 

A7 już wiem że nie pasuje więc przypuszczam, że któryś z tych powyżej powinien być dobry i moje typy to: 00.4315.032.420 lub pełny zestaw 11.4018.018.001

Tutaj są te wykazy części do poszczególnych amorków 

https://www.sram.com/globalassets/document-hierarchy/spare-parts/spare-parts-catalog/2024-rockshox-spare-part-catalog.pdf

od strony 76 są Reby a teoretycznie moja jest od 83 strony.

Doradźcie proszę jaki numer zestawu będzie odpowiedni do mojego amorka i czy te wytypowane przeze mnie są prawidłowe 

Opublikowano
12 godzin temu, vdcmike napisał:

To już ogarnąłem ale jaki zestaw serwisowy będzie odpowiedni ? 

Swoją drogą to SRAM ( Rock Shox ) mają niezły bajzel w oznaczeniach bo modelowo po kodzie jest to A6 a servisówka jest 2017+

Opublikowano (edytowane)

Nie mają żadnego burdelu. Nie zwróciłeś po prostu uwagi, że A6 występuje w dwóch różniących się wersjach - boost i nie-boost (czyli twój). Do boosta pasują kity z nowszych wypustów (A7-A9). Łatwo je odróżnić bo do wersji boost uszczelki kurzowe są bez kołnierza.

W twoim przypadku konkretnie to:

Full service kit: 11.4018.018.001

Basic service kit: 00.4315.032.420

https://trailhead.rockshox.com/en/product/43T61080638/kits/service

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

dzięki kolego

czyli tak jak myślałem że to te części servisowe. 

O burdel chodziło mi że po symbolu na koronie podają A6 a manual podają 2017+ ale to już nie problem

Wątpliwości jakie miałem już zostały rozwiane

Teraz jeszcze jedna sprawa

Zrobiłem serwis ma częściach A7 i wszystko pasowało oprócz uszczelek kurzowych które założyłem stare ( były w dobrym stanie ) jeżdzić i następny serwis wykonać już na poprawnych częściach czy od razu wymieniać wszystko. Z tego co wyczytałem w necie to oringi i reszta gratów jest taka sama we wszystkich rebach 

Opublikowano

Następnym razem zrób serwis basic (uszczelki kurzowe + gąbki + nowe crush washers). Większość elementów we wszystkich rebach ta sama. Wyjątki dotyczą raczej elementów nieeksploatacyjnych. Ja w swoich widłach RS oringi wymieniam znacznie rzadziej niż manual przewiduje. Też nie mam spiny żeby robić podstawowy serwis co 50h.