Skocz do zawartości

Cube Attention SL black´n´flahorange 29er 2017

adam_n

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie

Jak w temacie rower Cube Attention SL z 2017 roku, kupiony w połowie Sierpnia.

Rower zamierzałem kupić już od jakiegoś czasu ale jakoś nigdy budżet się nie składał teraz się udało i w końcu po mniej więcej 20 latach znowu wsiadłem na swój własny jednoślad napędzany siłą mięśni, (których jeszcze są spore braki). 

Na rowerku jeździ się bardzo dobrze jak na razie przejechane mniej więcej 400 km.

Specyfikacja:

• Rama - Aluminium Lite, AMF, Internal Cable Routing, Easy Mount Kickstand Ready
  • Kolor - black´n´flahorange
  • Rozmiar - 29er: 19"
  • Widelec - Rock Shox Recon Silver TK SoloAir, PopLoc, 100mm
  • Stery - FSA No.10, Semi-Integrated
  • Mostek - CUBE Performance Stem Pro, 31.8mm
  • Kierownica - CUBE Rise Trail Bar, 680mm
  • Gripy - CUBE Performance Grip
  • Przerzutka tył - Shimano XT RD-M781-DSGSL, Shadow, Direct Mount, 10-Speed
  • Przerzutka przód - Shimano Deore FD-M611 Downswing, 31,8mm
  • Manetki - Shimano Deore SL-M610, Rapidfire-Plus
  • Hamulce - Shimano BR-M315, Hydr. Disc Brake (180/160)
  • Korba - Shimano Deore FC-M612, 40x30x22T, 175mm
  • Kaseta - Shimano CS-HG50, 11-36T
  • Łańcuch - Shimano CN-HG54
  • Obręcze - CUBE ZX20, 32H, Disc
  • Piasta przód - Shimano Deore HB-M615, Centerlock
  • Piasta tył - Shimano Deore FH-M615, Centerlock
  • Opony - Schwalbe Smart Sam, Active, 2.25"
  • Pedały - CUBE Aluminium MTB
  • Siodło - CUBE Active 1.1
  • Sztyca podsiodłowa - CUBE Performance Post, 27.2mm
  • Zacisk sztycy - CUBE Varioclose, 31.8mm

Póki co byłem zmuszony do wymiany siodła ze względu na wywrotkę jaka mi się trafiła aktualnie jest Salle Italia.

Niestety nie mam za wielu fajnych fotek ale w miarę możliwości coś się doda.

0eb1def3f5aa.jpg, - Dzisiejszy wypad do lasku miejskiego

904832b5c7aa.jpg , - Rower zaraz po kupnie i złożeniu.

4bfb0b35447d.jpg , - Zachód słońca.

Opublikowano

Bardzo mi podpasował taki model... do tego stopnia że wymieniłem hamulce na slx i zamówiłem napęd 1x11 :)

Opublikowano

Jak już się będą wykruszać różne części to mam plan zmian:

Heble - zmiana na XT od klamek po tarcze

Przerzutki - Zmiana na XT pierw przód włącznie z manetkami - 2x10 (może kiedyś przejdę na 1xX ale to z czasem) w następnej kolejności zmiana kasety i wózka na XT shadow+.

Zobaczymy jak się to wszystko dalej potoczy.

Jeszcze kilka fotek z ostatniego wyjazdu:

caba1d8c9d81.jpg ccb515fe9237.jpg97f816e9a726.jpg

Opublikowano (edytowane)

Manetki Deore są ok, nie widzę potrzeby wymieniania ich, zyskasz niewiele, a możesz nawet tego nie odczuć, przednia przerzutka będzie jedynie lżejsza, nic tu nowego nie wniesie XT... ;)

No jeśli już to ja bym zmodyfikował napęd na 2x10 wywalając blat 40T oraz 30T i pakując 36T, do tego wtedy dołożyć przednie XT w wersji pod 2x jak mam ja i będziesz zadowolony. Zakres fajny i mniej miąchania biegami. Na blacie 40T i wyżej na góralu to raczej nie ma gdzie cisnąć z rozsądną kadencją, taką by napęd po 500km nie nadawał się do wymiany...

Hamulce dobry pomysł... ja mam BR-M355 i też myślę o czymś z Servowave...

Edytowane przez Gość
Opublikowano

A ew. zmiana przerzutki tylnej z SLX Shadow Plus na XT da się odczuć?

Opublikowano
Manetki Deore są ok, nie widzę potrzeby wymieniania ich, zyskasz niewiele, a możesz nawet tego nie odczuć, przednia przerzutka będzie jedynie lżejsza, nic tu nowego nie wniesie XT...

Akurat z tym się bardzo nie zgodzę. Manetki deore są co najwyżej przeciętne. Zmiana manetki choćby tylko tylniej przerzutki na XT wzwyż to jedna z fajniejszych i bardziej odczuwalnych rzeczy jaką można zrobić w rowerze przy okazji jakiegoś upgrade’u.
Opublikowano

Witamy w Cube.:) Dobra marka będzie Pan zadowolony. Co do zmian moim zdaniem trzeba pośmigać i wywalać to, co jest słabe albo nie pasuje Kierownikowi:P

Opublikowano
8 godzin temu, marekctr napisał:

Witamy w Cube.:) Dobra marka będzie Pan zadowolony. Co do zmian moim zdaniem trzeba pośmigać i wywalać to, co jest słabe albo nie pasuje Kierownikowi:P

Taki jest właśnie plan, na chwilę obecną ujeżdżamy to co mamy a jak komponenty zaczną się wypalać to podmianka na klasę wyżej.

Opublikowano

Idzie się z nim zaprzyjaźnić. Osobliwa geometria jest bardzo przyjazna i uniwersalna. Ja ze swoim attentionem tyle ze 2016 bardzo się zaprzyjaźniłem. Po sezonie zimowym dostał solidny upgrade już pod moje widzimisię :) i dalej jeździmy :)

Powodzenia i przyjemności z jazdy :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 6.10.2017 o 02:34, Przemcio napisał:

Idzie się z nim zaprzyjaźnić. Osobliwa geometria jest bardzo przyjazna i uniwersalna. Ja ze swoim attentionem tyle ze 2016 bardzo się zaprzyjaźniłem. Po sezonie zimowym dostał solidny upgrade już pod moje widzimisię :) i dalej jeździmy :)

Powodzenia i przyjemności z jazdy :)

Już się pomału zaprzyjaźniamy, na upgrady przyjdzie czas, a kolega ma swój temat na forum?

Opublikowano

Nie niestety jeszcze nie dojrzałem do założenia własnego ;-)

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

No i się porobiło, jadąc ścieżką rowerową inny rower jadący z naprzeciwka niespodziewanie zjechał na mój pas i doszło do zderzenia, spore obtarcia lekki ból barku i biodra. Mój kubek ucierpiał, rower sprawcy wyglądał na cały. 

Rower 2.jpg Rower.jpg
Opublikowano
19 minut temu, adam_n napisał:

No i się porobiło, jadąc ścieżką rowerową inny rower jadący z naprzeciwka niespodziewanie zjechał na mój pas i doszło do zderzenia, spore obtarcia lekki ból barku i biodra. Mój kubek ucierpiał, rower sprawcy wyglądał na cały. 

Rower 2.jpg Rower.jpg

Rozumiem, że sprawca za koło zapłacił?

Opublikowano
1 godzinę temu, SpiderMAN napisał:

Rozumiem, że sprawca za koło zapłacił?

Tego się dowiemy dopiero jak odbiorę rower z serwisu i będę znał dokładną kwotę, aczkolwiek zobowiązał się, że tak będzie. Zobaczymy czy moja wiara w ludzi pozostanie na tym samym poziomie, na którym jest aktualnie czy poleci ostro w dół.