Łukasz Ś Opublikowano 30 Stycznia 2024 Opublikowano 30 Stycznia 2024 Witam! Posiadam zainstalowany w ramie widelec 1 1/8 1 1/2, chciałbym to wymienić na nowy full karbon 1 1/8 1 1/4. Czy da się założyć widelec 1 1/4 w gniazdo 1 1/2, używając jakiejś redukcji?
vdcmike Opublikowano 30 Stycznia 2024 Opublikowano 30 Stycznia 2024 (edytowane) Jesli to rura carbonowa to bywa przeznaczona do ram z prostą główką i montuje się w sterach bez dolnej bieżni widelca (ta jest zintegrowana z rurą). Nie ma do tego redukcji. Łożysko ze względu na kształ bieżni wewnętrznej musi bezpośrednio włazić na sterówkę. Jakiekolwiek rzeźbienie w tym przypadku zwieksza ryzyko złamiania się sterówki w tym miejscu (z tego właśnie względu bieżnia jest zintegrowana). Pokaż focie ew. zrób pomiary średnicy orzy samej koronie i 5mm na nią. Edytowane 30 Stycznia 2024 przez vdcmike
Łukasz Ś Opublikowano 30 Stycznia 2024 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2024 Widelca jeszcze nie kupiłem z tego powodu o którym pisze, nie wiem czy przypasuje. Rower to romet aspre 2, jest tam widelec karbonowy z aluminiową rura sterowa traper 1 1/8 na 1 1/2. Stery które są w nim zainstalowane jeśli by to coś pomogło to: https://romet.pl/lozysko-kier-vp-a62acm2-zintegrowane-tapered-czarne-vp-box. Natomiast widelec który chciałbym zamontować to: https://cech.bike/pl/widelce-karbonowe/648-widelec-karbonowy-columbus-futura-gravel-.html. Korona widelca w romecie to prawdopodobnie 56mm, natomiast widelca columbus 52mm. Nie wiem czy jest możliwość zamontowania tego widelca i czy dobrze to będzie wyglądać skoro jest różnica w średnicy korony widelca
Łukasz Ś Opublikowano 31 Stycznia 2024 Autor Opublikowano 31 Stycznia 2024 Tak, jeśli można jeszcze taka bieżnie gdzieś kupić, szukam i znajduje tylko archiwalne oferty🙄
Rekomendowane odpowiedzi