Skocz do zawartości

Konwersja z kierownicy baranek na kierownicę płaską

Mariusz cross

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry

Temat dotyczy roweru GT Grade CArbon Elite z napędem grx 400.

Rower oryginalnie wyposażony jest w kierownicę baranek. Chcę zamontować kierownicę płaską. Jak przeprowadzić konwersję? Co muszę wymienić?

Dziękuję za podpowiedz

Opublikowano

Nie wiem czy taka konwersja ma sens bo może się okazać, że rower po konwersji będzie po prostu za krótki (odległość do łap vs. odległość do płaskiej kierownicy) i będzie niewygodnie. Osobiście uważam, że jeśli jesteś na 100% zdecydowany na flatbara to powinieneś sprzedać ten rower i kupić coś fajnego z plaską kierownicą. Cube robi fitnessy na dobrym osprzęcie, np. Cube Nulane Pro (wcześniej Cube SL Road Pro) jest na napędzie GRX400, jest też karbonowy Nulane/SL Road i zwie się to Cube Nulane C:62 SLT i ma napęd GRX810

Ale jak sie upierasz to musisz kupić:

- płaską kierownicę,

- manetki np. Tiagra 7400,

- klamki hamulcowe hydrauliczne np. Tiagra 4700,

- być może dłuższy mostek żeby skompensować większą odległość do łap.

Przewody hamulcowe i linki przerzutek masz długie przy baranku więc wystarczy je skrócić ale jest to proces nieodwracakny więc może lepiej pojeździć chwilę na za długich przewodach i zobaczyć czy taka geometria pasuje. Jak nie to łatwiej będzie wrócić do baranka i sprzedać rower i kupić coś projektowanego od początku do płaskiej kierownicy. Zobacz sobie w necie jak jest skonfigurowany Cube Nulane Pro to zobaczysz jakie graty potrzebujesz. Porównaj sobie też geometrię Twojego roweru z Cube Nulane i np. Specialized Sirrus, Meridą Silex to zobaczysz czy sie mocno różni:

https://bikeinsights.com/compare?geometries=658d65670bc862001aa1bb42,658e72195cb90f0020d97b03,

Opublikowano

Wszędzie tam gdzie był baranek można śmiało założyć prostą kierownice. Baranek posiada wiele chwytów w tym górski jednoznaczny z chwytem na prostej kierownicy. Jedyne ryzyko jakie istnieje to tzw wyciągniecie w momencie gdy ktoś będzie chciał założyć sobie baranka  do 29'era gdzie rozmiar ramy jest w górnych widełkach parametrów danej osoby. Wszystkie fity i flaty(gravele) występujące w opcji  jaklo rower dla tego samego modelu z barankiem są montowane na tej samej ramie w której występuje model właściwy, czyli z barankiem, a wiec np na ramach endurance. Czy konwersja się opłaca,- to już kwestia kalkulacji, budżetu i przemawiających za tym argumentów( kwestia osobista).

Opublikowano

Dziękuję za podpowiedz z Cube. Tu faktycznie jest mix grx z tiagra. Może wykorzystam te rozwiązanie. 
Wctemacie hamulców wymieniam tylko klamki hamulcowe? Zaciski pozostają z grx?
@

Odpowiadajac na wątek dlaczego konwersja. Dlatego, że ten rower jest bardzo komfortowy z tyly ze względu na konstrukcję ramy 3trójkąty i dodatkowo ma geometrię umożliwiającą montaż amortyzatora ( rudy ) z przodu. Moim priorytetem nr1 jest komfort.

@

Jeszcze jedno pytanie: Jestem na etapie przed zakupem roweru wiec mogę wybrać na grx lub GT grade Carbon X na sram apex. W tej grupie jest manetka do płaskich kierownic (SRAM Apex 1 SL-APX-A1 to model dedykowany do 11-rzędowych napędów szosowych SRAM Apex). Jak tu wyglądałaby konwersja hamulców?
Co łatwiej i taniej przy konwersji grx czy apex?

W dniu 23.01.2024 o 07:49, Greg29 napisał:

Nie wiem czy taka konwersja ma sens bo może się okazać, że rower po konwersji będzie po prostu za krótki (odległość do łap vs. odległość do płaskiej kierownicy) i będzie niewygodnie. Osobiście uważam, że jeśli jesteś na 100% zdecydowany na flatbara to powinieneś sprzedać ten rower i kupić coś fajnego z plaską kierownicą. Cube robi fitnessy na dobrym osprzęcie, np. Cube Nulane Pro (wcześniej Cube SL Road Pro) jest na napędzie GRX400, jest też karbonowy Nulane/SL Road i zwie się to Cube Nulane C:62 SLT i ma napęd GRX810

Ale jak sie upierasz to musisz kupić:

- płaską kierownicę,

- manetki np. Tiagra 7400,

- klamki hamulcowe hydrauliczne np. Tiagra 4700,

- być może dłuższy mostek żeby skompensować większą odległość do łap.

Przewody hamulcowe i linki przerzutek masz długie przy baranku więc wystarczy je skrócić ale jest to proces nieodwracakny więc może lepiej pojeździć chwilę na za długich przewodach i zobaczyć czy taka geometria pasuje. Jak nie to łatwiej będzie wrócić do baranka i sprzedać rower i kupić coś projektowanego od początku do płaskiej kierownicy. Zobacz sobie w necie jak jest skonfigurowany Cube Nulane Pro to zobaczysz jakie graty potrzebujesz. Porównaj sobie też geometrię Twojego roweru z Cube Nulane i np. Specialized Sirrus, Meridą Silex to zobaczysz czy sie mocno różni:

https://bikeinsights.com/compare?geometries=658d65670bc862001aa1bb42,658e72195cb90f0020d97b03,

Czy tylko 

Opublikowano

Zaciski mogą zostaC GRX.

Generalnie nie znam grup SRAM-a i nie wiem jak to jest u nich.

14 minut temu, Mariusz cross napisał:

Czy tylko 

Jeszcze 2 x baryłka i 2 x końcówka przewodu hydraulicznego (nie pamiętam jak się to nazywa) do zarobienia po przycięciu przewodów hamulcowych.

Opublikowano
21 godzin temu, Greg29 napisał:

No tak średnio z tą identyczną ramą w wersjach grawel i flat, tu przykład porównania geometrii Cube Nuroad i Cube SL Road i widać, że grawel jest krótszy:

https://bikeinsights.com/compare?geometries=5f4cf9a421b9450017bd0f8f,5f4cfb00b63a9d00178eff87,

Obydwie ramy są endurance :) i do obydwu ram można śmiało zakładać baranka jak i prostą kierownice. Nie wnikam z czego cube sobie te drobne różnice wprowadził ( zresztą to tutaj nie jest istotne). Przy race te 6 mm w reachu mogło by mieć dla kogoś jakieś drobne znaczenie, ale przy endurance ( gdzie przy takiej ramie  średnio jest rozrzut  od 176 - 185 mm wzrostu)? :)

Napisałem może trochę zbyt ogólnie, ale pomijając niektórych producentów, którzy wprowadzają drobne niuanse tworząc później do tego niestworzone filozofie, bo trzeba sprzedać i zarobić to rama endurance, czy to w konfiguracji z prostą kierownicą, czy barankiem jest ta sama.

I żeby było weselej  to do wszystkich swoich trekkingów, crossów i innych sprzętów, kiedyś z prostą kierownicą pozakładałem baranki i na żadnym z tych rowerów nie jestem wyciągnięty, jest tak jak powinno być. Podobnie w druga stronę, bo miałem klientów co to z baranka na prostą. :)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ok.

To jeszcze może jakieś wsparcie w temacie konwersji z baranka na kierownicę płaską dla grupy sram apex

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Ale, że mtb z barankiem? Tzn. są takie konstrukcje pod jakieś długodystansowe wyścigi terenowe, widziałem, ale w Twoim przypadku wystarczy kierownica z delikanym wzniosem i wygięciem do góry i do tyłu (tzw. upsweep i backsweep), masz taka kierownicę nawet w Decu (nie wiem czy Twoja jest taka czy prosta bo nie widać tego na zdjęciu): 

https://www.decathlon.pl/p/kierownica-rowerowa-uniesiona-oversize-31-8-mm-720-mm/_/R-p-141629?mc=8337851

Do tego załóż sobie ergonomiczne gripy i rogi wewnętrzne.

Z szerokością kierownicy to musisz dobrać pod siebie, zrób tak, że co jazda będziesz przesuwał gripy do środka co centymetr bez docinania kierownicy i jak już stwierdzisz, że jest za wąsko i niewygodnie to wtedy cofasz ten centymatr czy dwa i dopiero przycinasz

Edytowane przez Greg29