Skocz do zawartości

Starszy Rower, Nowe Hamulce Tarczowe Hydrauliczne

NinaMiya

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam
Pposiadam rower z 2011 Roku, dokładnie taki :
https://sklep.k2rowery.pl/rower-kellys-radius-white-26-model-2011-p-294.html

I udało mi się już przy nim sporo zrobić, pojeżdzić, został odratowany wlaściwie w momencie gdy miał wylądować już na szrocie, ale nie o tym...

Zamontowane na nim V-Brake'i mi nie wystarczają, były zmieniane już raz bo oryginalne też nie były ani dobre ani użyteczne. 
Traktuje ten rower troche jak taka baza zeby się uczyć na czymś co mam, aniżeli kupić coś czego nie będę w stanie ani użytkować ani naprawić.
Dlatego właśnie myślę czy jest sens i możliwość zainstalowania w tym rowerze Hamulców Tarczowych Hydraulicznych, po researchu wiem ze potrzebuje na pewno adapterów z
Post (Manitou) na International Standard (IS) które też kilkanascie złotych kosztują.

Ale do rzeczy, bo się rozpisuje... 

Czy coś takiego : 
https://allegro.pl/oferta/hamulce-tarczowe-shimano-bl-mt200-zestaw-komplet-14859996996

+

https://allegro.pl/oferta/tarcza-hamulcowa-shimano-sm-rt26-180-mm-7-14017798066

Adapter hamulca Shimano SM-MA-F180 przód 180mm PM/IS - sbike.pl Internetowy Sklep Rowerowy
https://www.sbike.pl/shimano-adapter-hamulca-shimano-sm-ma-f180-przod-180mm-pmis-o_7743.html
Adapter hamulca Shimano SM-MA-R180 tył 180mm PM/IS - sbike.pl Internetowy Sklep Rowerowy
https://www.sbike.pl/shimano-adapter-hamulca-shimano-sm-ma-r180-tyl-180mm-pmis-o_l_12559.html

To dobry tok myślenia

Czy coś udało mi się pokićkać i nie ma to ani sensu, ani prawa bytu W całościowej perspektywie? 
Czy czegoś mi zabraknie do tego czy może jest to kompletny już zestaw do montażu? 

Proszę o pomoc i Dziękuje.

Opublikowano
Godzinę temu, NinaMiya napisał:

To dobry tok myślenia

Nie, niestety nie dobry.

Godzinę temu, NinaMiya napisał:

Czy coś udało mi się pokićkać i nie ma to ani sensu, ani prawa bytu W całościowej perspektywie? 

Tak, niestety trochę pokićkałeś.

A więc, żeby zamontować hamulce tarczowe hydrauliczne w tym rowerze potrzebujesz:

- wymienić przedni wudelec na taki, który ma mocowanie do hamulców tarczowych bo do czego chcesz ten adapter przykręcić?

- wymienić koła na takie z mocowaniami do tarcz albo przynajmniej je przepleść i dać piasty z mocoawniami tarcz (ale taniej jest kupić na olx jakieś używki z mocowaniami do tarcz)

- Twój rower nie ma też w ramie, w tylnym trójkącie mocowania do hamulca tarczowego i tu są większe schody - możesz komuś zlecić żeby Ci wspawał mocowanie ale jest to rama aluminiowa i nie jest to takie proste, a na pewno kosztowne albo możesz dać taki adapter (ale nie jest to sztywne połączenie jak w oryginalnym, wspawanym mocowaniu):

Beznazwy.thumb.jpg.523268ec3f7800923303acff76f0487d.jpg

adapterhamulca.thumb.jpg.2c6042bed1504cc453d6e3f3f78f29e1.jpg

• Pomógł 1
Opublikowano
14 minut temu, Greg29 napisał:

Nie, niestety nie dobry.

Tak, niestety trochę pokićkałeś.

A więc, żeby zamontować hamulce tarczowe hydrauliczne w tym rowerze potrzebujesz:

- wymienić przedni wudelec na taki, który ma mocowanie do hamulców tarczowych bo do czego chcesz ten adapter przykręcić?

- wymienić koła na takie z mocowaniami do tarcz albo przynajmniej je przepleść i dać piasty z mocoawniami tarcz (ale taniej jest kupić na olx jakieś używki z mocowaniami do tarcz)

- Twój rower nie ma też w ramie, w tylnym trójkącie mocowania do hamulca tarczowego i tu są większe schody - możesz komuś zlecić żeby Ci wspawał mocowanie ale jest to rama aluminiowa i nie jest to takie proste, a na pewno kosztowne albo możesz dać taki adapter (ale nie jest to sztywne połączenie jak w oryginalnym, wspawanym mocowaniu):

Beznazwy.thumb.jpg.523268ec3f7800923303acff76f0487d.jpg

adapterhamulca.thumb.jpg.2c6042bed1504cc453d6e3f3f78f29e1.jpg

I właśnie o taką odpowiedz mi chodziło dziękuje Ci bardzo... rzeczywiście totalnie mi to umkneło... wydawało mi się ze mam na przednim widelcu jakieś miejsce i mocowania... w tym przypadku jednak trzeba byłoby już zdecydowanie myśleć o nowym Widelcu... i wymienić koła...
Wydaje mi się ze może to nie mieć w moim przypadku większego sensu... no chyba ze podejde do tego tak ze moze warto... I ze z czasem wymienie po prostu resztę, a to co kupie teraz będzie można przełożyć...

No i z tyłem rzeczywiście byłby problem... myślę ze nie chcę robić absolutnie żadnego "Druciarstwa" (spawanie i przeróbki), a już same adaptery to już krok w stronę braku tej "optymalnej kompatybilności"... a nie chce też robić "Potworka" hybrydy, że sobie zrobię jeden Tarczowy a drugi zostawię V-brake'a... tym bardziej ze chyba lepiej zeby tylni był "Mocniejszy" choć to znowu odpływanie w jakieś totalnie absurdalne rozwiązania, bo w sumie oba powinny być równie mocne, równe sprawne i żeby było po prostu bezpiecznie/wygodnie i super... 

Wydaje mi się, że jednak pomysł jest i chęć jest trochę w tym przypadku bezsensowna... myślę że albo zamontuje jakieś porządne V-brake'i i moze pokuszę się za jakis czas żeby spróbować jedynie z tym przodem i zobaczyć jak to pójdzie i jak się będzie sprawować... choć myśle też, że pojawią się kolejne schody z Widelcem gdzieś dalej w temacie kompatybilności i ogólnego sensu. 

Opublikowano

Kupić jakąś fajna ramę gdzieś na olx i powoli sobie kompletować graty i coś tam dłubać, składać a tym obecnym po prostu jeździć. No i rozbudowa roweru z kołami 26" ma średni sens. Co prawda można by było wsadzić tam 27,5" (powinno wejść), dać jakiś napęd 1x10 albo nawet 1x11, zostawić te hamulce v-brake tylko dać jakieś porządne okładziny i można mieć fajny rower na codzień

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Powiem tak, wszystko idzie przerobić, tylko dla kół 26" po co ? Zmień klocki na lepsze - polecam Clark's CPS301 Mtb V-brake 72 mm, najlepsze jakich do tej pory używałem. Nawet jak ważyłem 111 kg dawały radę.

Mam 2 stare GIANT ATX830, jeden został na V-brake z widelcem rockShock Recon, a drugiego przerobiłem totalnie na właśnie tarczówki. Rama też była aluminiowa i bez mocowania zacisku.

Użyłem tego drugiego adaptera jak widać na zdjęciach poniżej. Nie pasuje plug&play i trzeba troszkę pokombinować, między innymi podpiłowując go na śrubę od ośki tylnej piasty bo nie chodzi.. Zostawienie go zamocowanego tylko na śrubach jakoś mnie nie przekonywało więc po wielu poszukiwaniach znalazłem gościa który mi go przyspawał, ale przedtem musisz mieć piastę z tarczą hamulcową żeby go ustawić lub też całe koło. Pozostaje jeszcze poprowadzenie przewodów hydraulicznych do tyłu, są adaptery do ich mocowania.

Co do widelca, wstaw zwykły na sprężynach z mocowaniem pod tarcze. U mnie  skończyło się na chińskim powietrznym który był trzy razy tańszy od Recona i przez te 2 lata w niczym mu ustępuje.

Napęd 2x10/2x11 dla kól 26" według mnie nie ma sensu. Ja założyłem 2x10 i wywijasz nogami jak wiatrak pomimo przedniego blatu 38 ( większość ma chyba 36 ).

Greg jak włożysz koła 27,5 to obręcze przypadkiem nie pójdą "wyżej", a klocki pozostaną niżej ? W przypadku tarczówek to nie ma znaczenia, ale pod V-brake chyba tak?

20220112_114240_Easy-Resize.com.jpg 20220112_114250_Easy-Resize.com.jpg 20220112_114302_Easy-Resize.com.jpg 20220112_114327_Easy-Resize.com.jpg 20220113_084234_Easy-Resize.com.jpg 20220113_142418_Easy-Resize.com.jpg 20220113_142523_Easy-Resize.com.jpg 20220211_125754_Easy-Resize.com.jpg 20220211_125900_Easy-Resize.com.jpg 20220213_182413_Easy-Resize.com.jpg

Edytowane przez Trotyll
Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.01.2024 o 10:45, Greg29 napisał:

Kupić jakąś fajna ramę gdzieś na olx i powoli sobie kompletować graty i coś tam dłubać, składać a tym obecnym po prostu jeździć. No i rozbudowa roweru z kołami 26" ma średni sens. Co prawda można by było wsadzić tam 27,5" (powinno wejść), dać jakiś napęd 1x10 albo nawet 1x11, zostawić te hamulce v-brake tylko dać jakieś porządne okładziny i można mieć fajny rower na codzień

Taki był moj tok rozumowania zanim udało mi się odratowac ten, żeby kupić jakaś porządną używaną ramę właśnie na chociażby OLX, i składać to powolutku do kupy, najpierw zeby w ogole sie toczyło, potem zeby jeżdziło a reszta udogodnień na końcu, niestety nie wiem jak się za to zabrać. 

Ten odratowany właśnie przeszkadza mi tymi kołami... bardzo zależałoby mi na szerszych kołach i wiekszych własnie, mimo że jezdze w wiekszosci po miescie, to odpowiadałyby mi bardziej. 

Do tego tak jak mówisz 1x10 chociażby i porządne hamulce

Byłbyś w stanie coś polecić w temacie tych klocków hamulców/okładzin do V-brake'ów? żeby jakiegoś szajsu nie wziać? ?
Myśle ze chociaż przejściowo zrobię chociaż to i pomyśle co dalej. 

Edytowane przez NinaMiya
Opublikowano

Jeżdziłem na 3cc,- działają. Ale równie dobrze działają zwykłe czarne  Jagwire. Aby V-brake prawidłowo działał to istotne są następujące rzeczy:

Sztywne ramiona hamulców,- Alhonga wystarcza.

Wspomniane klocki

Odpowiedni stop aluminium ( nie na każdej obręczy hamulec będzie działał}. Nieuniknione, że obręcze Kellys są po prostu podłe.

• Lubię to! 1