tk589yt Opublikowano 15 Grudnia 2023 Opublikowano 15 Grudnia 2023 (edytowane) Witam, Niedawno kupiłem nową sztyce KS, była ona nowa, jednak nie posiadała już gwarancji ponieważ ktoś ją dawno temu kupił i jej nigdy nie użył. Po zamontowaniu sztycy w moim rowerze bardzo powoli się wysuwała. Więc ją rozebrałem i nasmarowałem, trochę to pomogło ale nie jest to efekt który chciałem uzyskać. Dodam że sztyca nie ma możliwości podpąpowania albo ja czegoś nie potrafię zrobić (tam gdzie powinien być zawór jest taka jakby blaszka i chyba się jej nie da zdjąć). Sztyca wsuwa się sama do około 80% tego ile powinna resztę muszę podnieść ręką, linka jest odpowiednio napięta. Czy wie ktoś czy można to jakoś naprawić czy ratuje mnie tylko zakup nowego kartridża (którego póki co nie udało mi się znaleźć w internecie). Często naprawiam coś we własnym rowerze i moich znajomych więc grzebanie w tym nie będzie dla mnie problemem tylko nie wiem od czego zacząć. Znajomy doradził mi trochę absurdalny pomysł, abym w miejscu gdzie w większości sztyc jest zawór wywiercił małą dziurkę a następnie zamontował zawór (czy takie coś jest możliwe?). Jak się z tym nic nie da zrobić to trudno ale trochę szkoda. Edytowane 16 Grudnia 2023 przez tk589yt
pecio Opublikowano 19 Grudnia 2023 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Żeby dostać się do zaworu musisz zdemontować siodełko. W jarzmie w wgłębieniu kołyski jest koreczek który odkręcasz śrubokrętem. Pod nim znajduje się zawór do podłączenia pompki.
tk589yt Opublikowano 19 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 19 Grudnia 2023 Właśnie u mnie nie ma tego zaworu jest po prostu blaszka (end cap bez zaworu)
pecio Opublikowano 19 Grudnia 2023 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Masakra , to jak ją nabili fabrycznie ?? Chyba ,że jest na sprężynie ??
tk589yt Opublikowano 20 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 20 Grudnia 2023 Nie wiem jak ją pompowali fabrycznie, ale wiem że jest to sztyca powietrzno olejowa (w każdym razie nie sprężynowa)
Rekomendowane odpowiedzi