HaZe3 Opublikowano 2 Grudnia 2023 Opublikowano 2 Grudnia 2023 Cześć, przychodzę z pytaniem o hamulce bo mam zamiar kupić nowy na tył i zastanawiam sie na wyborem czy kupić tańsze czterotłoczki czy droższe dwutłoczkowe, głównie zależy mi na modulacji żeby hamowały bardzo dobrze nawet po lekkim naciśnięciu na klamkę, jeżdżę głównie dla zabawy, wykonuje różne triki, wheelie, manual, i wszelkiego rodzaju akrobacje do których jest potrzebny dobry hamulec tylny najlepiej żeby nie kosztowały tysiące bo nie chce dużo wydawać ale mam nadzieje że ktoś podpowie które do takiego stylu jazdy będą lepsze no i trwałe, bo gleby zaliczam nie jedne, byłbym wdzięczny też za podsyłanie jakiś w sensownych pieniądzach. Z góry dzięki
vdcmike Opublikowano 2 Grudnia 2023 Opublikowano 2 Grudnia 2023 4 tłoczkowe Deore są tak samo dobre jak 4 tłoczkowe XT. Niemniej to hamulce z ServoWave więc klaką należy operować z wyczuciem bo ma nieliniowe przełożenie na pracę tłoczków - im głębiej klamka wciskana tym większa dzwignia działa na tłok w klamce co daje znaczący przyrost siły hamowania duuużo większy niż w hamulcach innych producentów.
HaZe3 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 3 Grudnia 2023 Dzięki wielkie, chcę tylko jeszcze dopytać o jedne z deore, dwutłoczkowe ale również z servowave Link:https://www.centrumrowerowe.pl/hamulec-tarczowy-shimano-deore-br-m6100-pd22281/ Te się nadadzą? Czy będą miały dobrą siłę, aby np rower ustawiony do pionu podczas jazdy ściągnąć z powrotem na dwa koła ?
vdcmike Opublikowano 3 Grudnia 2023 Opublikowano 3 Grudnia 2023 (edytowane) Tylne koło zablokujesz bez problemu. Kwestia dobrych tarcz hamulcowych. Te w shimano zaczynają się wysoko (rt8x). Pamiętaj też, że klamki hamulcowe shimano co mają oznaczenie 4/6/7/8/9100 kolidują ze starszymi manetkami przerzutek (zeby pasowało te też muszą miec w oznaczeniu 100). Edytowane 3 Grudnia 2023 przez vdcmike
Rekomendowane odpowiedzi