Skocz do zawartości

Oznaczenie zaworowania superdeluxe

Wojtek1993
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez pecio,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Mógłby mi ktoś powiedzieć, gdzie na damperze rockshocka jest zamieszczona informacja na temat zaworowania? Od kilku dni mocno zagłębiam się w temat damperów, korzystając z przecen na bf wydawało mi się, że wyłapałem świetna okazję w postaci super deluxe ultimate coila, ale jak się okazuje, dobór dampera to nie taka prosta sprawa z czego tak naprawdę nie zdawałem sobie do końca sprawy, zakladalem, że jeśli kupię rozmiar taki sam jak ten, który był montowany fabrycznie to już wszystko załatwi, a tutaj dochodzi temat  progresywności ramy, zaworowania dampera. Jeśli ktoś się na tym zna, byłbym wdzięczny za informację czy damper 185x55 wspomniany superdeluxe będzie pasował do ramy gianta trance X 29 skok 135 mm? Ponadto według mojej wstępnej szczątkowe wiedzy wynika, że potrzebowałbym sprężyny 500 lbs, waga ok 90 kg, przełożenie ramy 2,4, czy mam rację? Podjadę z nim na serwis w weekend i poproszę kogoś doświadczonego o zajęcie się tym, natomiast staram się na własną rękę zagłębić jak najbardziej w  temat i zdobyć informacje, które będą przydatne przy ewentualnym kolejnym zakupie, z góry dzięki. 

• Rozwiązanie
Opublikowano (edytowane)

Producenci zaworują  dampery pod konkretne ramy i takowe dostarczają do montażu do fabryki gdzie składają rowery Takier dampery nie maja żadnych szczególnych oznaczeń.  Jedynie po numerze seryjnym jesteś w stanie dociec dla kogo był robiony. W sprzedaży masz standardowe "uginacze". Firmy Fox , czy RS nie bawią się w zaworowanie . Takie cuda to tylko Cane Creek. Jak kupujesz np. DB u nich to podajesz do jakiej ramy oraz pod jaką wagę i tak ładnie "ustawiony " szpej do Ciebie trafia. Fox , RS i wiele innych to gotowce. Musisz sam we własnym zakresie przezaworować pod konkretną ramę. A w Polsce to na pewno Wichu ogarnia ten temat.

Edytowane przez pecio
Opublikowano

Generalnie chodziło mi o oznaczenie L,M,H, ale znalazłem tę informację na opakowaniu, ponadto rzeczywiście za pomocą nr seryjnego wszystko opisane jest na stronie rock shocka, myślałem, że to jest trochę bardziej skomplikowane i damper trzeba zamawiać już pod konkretne zaworowanie, natomiast skontaktowałem się z serwisem, który będzie go zakładał i dostałem informację, że nie ma problemu w dostosowaniu go pod moje potrzeby, zresztą dzięki sprawdzeniu informacji o damperze, który był fabrycznie zamontowany wynika, że ten który kupiłem jest już praktycznie dobrze ustawiony, MM. Wyszło trochę zamieszania z tym damperem, ale przynajmniej będę mądrzejszy na przyszłość :)