Skocz do zawartości

Zmiana opon na szersze w szosie

Toniak_Poland

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich!  Posiadam szose endurance Giant Defy z 2013 roku z oponami 23x700c. Rower służy mi głównie do szybszych i dalszych wycieczek krajoznawczych po okolicy. Niestety z przyczyn dziadowskiej infrastruktury(np brukowane DRki) z której jestem zmuszony korzystać(zanim wyjadę poza miasto) zastanawiam się nad założeniem szerszych opon np 32. Wiadome że jazda przez miasto na cienutkich oponach z 8 barami to żadna przyjemność, a robić wszystkim na złość i jechać ulicą gdy obok mam DRkę - też nie mam zamiaru. Czy ktoś z was próbował takich rozwiązań i może podzielić się doświadczeniami? Mniej trzęsie na bruku, rower robi się bardziej uniwersalny?  Z góry dziękuję za odpowiedzi.  

PS: Nie mam zamiaru na siłę robić z szosy gravela, ale chce znaleźć jakiś kompromis. Sprzedawać szosy też nie chce gdyż ją lubię. 

Opublikowano

Nie wiem ile masz miejsca w widełkach, szczególnie w tylnym trójkącie - sam to widzisz i musisz zmierzyć. Nie wiem też jakie tam są hamulce - jeśli Shimano to wg danych producenta max to jest 28c bo tyle zmieszczą szczęki. Wpisałem w neta "Giant defy 2013 tire clearance" i wyskoczył jeden wynik mówiący, że 32c, więc jest szansa