Skocz do zawartości

Full XC ok 12k

Rolf

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czolem,

Szukam lekkiego roweru, na ktorym bede mogl zarowno sprobowac swoich sil na maratonach, jak i powloczyc sie po gorach i poszalec czasem w bike parkach, a na codzien upalac lyde w okolicznych lasach (gdzie bywa naprawde stromo, mieszkam na poludnie od Krakowa). Takim, co pozwoli mi powalczyc o komy w gore, ale nie stracic zebow na zdjezdzie. Najchetniej celowalbym w cos o geometrii down country, ze skokiem ok 100/100, gora 120/120 i dosc duzym reachem - mniejszy skok by mi wystarczyl, a czy wiekszy przeszkadzal, tego nie wiem. Jesli chodzi o MTB, to do tej pory jezdzilem na Calibre Bossnut w rozmiarze XL, ale nie chce sie pchac na wyscigi taka krowa.

Moze byc nowy, moze byc uzywany - ale fajnie by bylo miec cos o nowoczesnej geometrii, a teraz mam wrazenie, ze uzywki sa drozsze od rowerow nowych (ludzie na podwyzkach kupili rowery i nie chca duzo stracic przy sprzedazy, a z kolei w sklepach ceny leca w dol, zwlaszcza tych zachodnich... Wiec jesli doliczyc koszty serwisu, nie oplaca sie to w ogole.

Moje wymiary to 184 cm wzrostu, 88,5 przekroku, rece dosc dlugie. Waga 73 kg, walcze zeby jeszcze troche zbic. FTP >300w w sezonie, jesli to ma znaczenie. Siodelko mam 70 cm od supportu przy korbie 172,5.

Jakies propozycje? :) fajnie, jakby mial fajna obsluge gwarancyjna producenta, najlepiej dozywotnia. Zalezy mi na dobrym rozmiarze, geometrii. Najlepiej, jakby na wstepie nie trzeba bylo nic wymieniac. Fajnie, jakby byl prosty i niedrogi w serwisie.

Z tego, co ja znalazlem, to:

1. Cannondale Scalpel SE 2 za 11000 pln jest w Niemczech do wyrwania w rozmiarze L... ale czy nie bedzie on za maly? Producent zaleca do max 182, a ja zawsze lubilem wieksze rowery... Ale z drugiej strony, XLka ma 52 cm podsiodlowki, jesli do tego dodamy 15cm droppera, to przeciez nie dam rady dac sobie siodelka na wlasciwa wysokosc, bo zostanie 3 cm na jarzmo i wysokosc siodelka! Poza tym, zawieszenie super, osprzet troche ciezki, katy fajnie... Tyle, ze miedzy rozmiarami jestem.

https://www.cannondalebikes.pl/rowery/gorskie/trail/scalpel-se/scalpel-carbon-se-2-c24852u

2. Rockrider 900s za 11500 / 13200 pln- troche drugi biegun, jesli chodzi o prestiz :) Ale w sumie, czemu nie? Rower porzadny, aktualnie za 13200 na naprawde fajnych kolach Reynoldsa lub 11500. Jedynie problem taki, ze tu znow jestem miedzy rozmiarami, sklanial bym sie ku XL jednak...

https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-xc-rockrider-race-900s-gx-eagle-reynolds-carbon-karbonowa-rama/_/R-p-332553

3. Lapierre 7.9 XR za 11500, na 50% przecenie - chyba na razie moj faworyt, ze wzgledu na geometrie, kola DT, kompletny naped GX + przerzutka X0, te foxy chyba dobrze beda dzialac, pewnie lepiej niz taka Reba? A jak sie widel ma w porownaniu z Sidem? Plaska glowka, stroma podsiodlowka, dlugi reach, rozmiar L powinien siedziec pasowac jak ulal. Jak tylko z gwarancja tej ramy, Lapierre jest rownie bezproblemowy co Spec/Trek, czy to jednak nie ta liga? I czy bede go musial odsylac do Niemiec, czy tez ewentualne problemy z peknieta nie daj Boze rama zalatwie u Polskiego przedstawiciela?

4. Rose Thrill Hill za ok 12500 - cena super, wyposazenie super, ale mam wrazenie, ze z katem glowki 69,5 to ja zaraz zeby strace... A moze sie myle? :)\

https://www.rosebikes.pl/rose-thrill-hill-3-2699092

Do tego jeszcze dochodzi Spec Epic lub Epic Evo w podstawowej werjsi do wyrwania w okolicach tych 12-13k aktualnie, ale tutaj osprzet jest juz beznadziejny.

A moze co innego? Dodaje tabelke z geo.

geo.jpg