Skocz do zawartości

jaką wybrać przerzutkę.

Mateusz85

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień Dobry wszystkim. 

Jestem nowym użytkownikiem forum, mam na imię Mateusz. Od ponad dwóch lat  rower dla mnie to coś więcej niż dwa koła, z pasją ujeżdżam drogi Lubelszczyzny na rowerze szosowym. Przyszedł czas aby wymienić napęd z 8 biegowego Clarisa na Tiagrę. Pomalutku skupuję poszczególne elementy. Zastanawiam się nad przerzutką przednią. Tiagry 4700 nie ma za dużo na internetach a 105 jest niewiele droższa. Czy 11 rzędowa przerzutka przednia 105 będzie sprawnie działać gdy reszta napędu będzie na 10 rzędowej Tiagrze? Tiagra i 105 pracują na dwu blatowej korbie więc wydaje mi się ze powinno być w porządku ale wole się upewnić:)

Obecna przerzutka zamontowana jest na obejmie znajdującej się wyżej od samego wózka. Korba to poczciwy kompakt 50/34. obejma przerzutki znajduje się około 1cm pod śrubami na bidon na rurze podsiodłowej. Jeżeli założyłbym korbę pół kompakt 52/36 to czy przednia przerzutka musi powędrować nieco w górę? boje się czy zmieści się pod tymi śrubkami do koszyczka na bidon. Nie mam żadnego doświadczenia w modernizacji roweru, dlatego chce się upewnić:) 

Edytowane przez Mateusz85