Skocz do zawartości

Pedały platformowe do szosy, do 150zł (maks. 200)

QVHWR
Przejdź do rozwiązania Rozwiązany przez Greg29,

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w tym tygodniu kupiłem swoją pierwszą szosę, dostałem do niej najtańsze plastikowe platformy i chce kupić nowe, lepsze.

Mam rozmiar buta 48 więc w grę wchodzą chyba tylko większe, szerokie pedały. Czym powinienem się zainteresować? Nie potrzebuje pedałów SPD, zwykle robię krótkie trasy po 10km dziennie do szkoły a okazyjnie kilka razy w miesiącu zdarzy się zrobić 50-100km, i dotąd nie narzekałem na ból nóg/stóp więc platformy wystarczą.

TwardyBlaszak

Platformy z wystającymi bolcami są chyba najlepszym rozwiązaniem poza pedałami zatrzaskowymi. Polecam zainteresować się takimi platformami, które maja te bolce wykręcane/regulowane bo mocno wystające bolce i cienka/miękka podeszwa buta to ból dla stóp. Regulacja pozwoli dopasować bolce tak, żeby nie bolało i była przyczepność buta.

Sam mam takie https://rowerek.pl/product-pol-8943-Pedaly-Dartmoor-Stream-czarne.html

Napisano (edytowane)

Wyglądają dobrze, ale czy metalowe bolce nie uszkodzą buta? Nie chciał bym mieć wentylacji w bucie po pierwszym sprincie 😂. Czy model Candy/Candy pro też od dartmoora będzie ok? ten ma plastikowe piny z większą powierzchnią więc wydaje się bezpieczniejszą opcją dla butów. 

9 minut temu, TwardyBlaszak napisał:

Platformy z wystającymi bolcami są chyba najlepszym rozwiązaniem poza pedałami zatrzaskowymi. Polecam zainteresować się takimi platformami, które maja te bolce wykręcane/regulowane bo mocno wystające bolce i cienka/miękka podeszwa buta to ból dla stóp. Regulacja pozwoli dopasować bolce tak, żeby nie bolało i była przyczepność buta.

Sam mam takie https://rowerek.pl/product-pol-8943-Pedaly-Dartmoor-Stream-czarne.html

Edytowane przez QVHWR
TwardyBlaszak

Bolce nie są ostre a ew. możliwość lekkiego wykręcenia sprawi, że obniżysz wystawanie bolców jak uznasz że za mocno wystają.

Ja śmigam w butach o dość twardej podeszwie i nie mam żadnych uszkodzeń. 

• Rozwiązanie

Generalnie metalowe piny mogą niszczyć podeszwy butów, szczególnie w miarę miękkie sportowe buty, tzw. popularnie "adidasy" - dlatego zaproponowałem Ci dwa rodzaje pedałów plastikowych z plastikowymi pinami. Mam też 2 pary pedałów z metalowymi pinami (mtb i niby-grawel) gdzie często jeżdżę w butach trekkingowych, które mają w miarę twarde podeszwy i nic złego się nie dzieje - ale są to dość płaskie, szerokie i mie ostre piny. Mam takie pedały w mtb i one mają właśnie "mało ostre" piny i nie niszczą butów, przynajmniej tych trekkingowych:

https://allegro.pl/oferta/pedaly-rowerowe-cube-flat-cmpt-14130-14443886908?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery-akc_pla_pmax&ev_campaign_id=17967208976&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMItJiN_LCyggMVCch3Ch0cTA-cEAQYAiABEgI-rfD_BwE

14 minut temu, Greg29 napisał:

Generalnie metalowe piny mogą niszczyć podeszwy butów, szczególnie w miarę miękkie sportowe buty, tzw. popularnie "adidasy" - dlatego zaproponowałem Ci dwa rodzaje pedałów plastikowych z plastikowymi pinami. Mam też 2 pary pedałów z metalowymi pinami (mtb i niby-grawel) gdzie często jeżdżę w butach trekkingowych, które mają w miarę twarde podeszwy i nic złego się nie dzieje - ale są to dość płaskie, szerokie i mie ostre piny. Mam takie pedały w mtb i one mają właśnie "mało ostre" piny i nie niszczą butów, przynajmniej tych trekkingowych:

https://allegro.pl/oferta/pedaly-rowerowe-cube-flat-cmpt-14130-14443886908?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery-akc_pla_pmax&ev_campaign_id=17967208976&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMItJiN_LCyggMVCch3Ch0cTA-cEAQYAiABEgI-rfD_BwE

Właśnie takich butów zwykle używam (z miękką podeszwą), dzięki za dokładną odpowiedź, jeśli nie znajdę lepszych to dzisiaj zamówię Candy pro żeby ich nie zniszczyć pinami