Skocz do zawartości

Dobór tylnej przerzutki do napędu 3x9

GrzesiekNowak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jaka tylna przerzutka shimano to ogarnie 20-30-40 z przodu i 11-46 z tyłu. Wcześniej działało to na deore rdm591 ale no właśnie ale przerzutka bardzo szybko dostaje luzów, dolne kółko znika w oczach , wygina śrubę B, (finalnie zastosowałem śrubę 12.9 i przestało wyginać), jednak dzisiaj pękła sprężyna więc szukam innej przerzutki która jest fizycznie dostosowana do tak dużej kasety 11-46 co polecacie ?
M6000...
M7000...
M8000...
M5100...

Manetka sram x5 ciąg 1:1 

Opublikowano

Wspomniane przerzutki są pod ciąg 1:2. Nie będzie to działać z kasetą 9s nigdy tak samo jak z jakimkolwiek napędem 3x.

Opublikowano

10 11 12 od Shimano są pod 1:1

Opublikowano

W rzeczywistosci średnie pull ratio dla shimano 10rz mtb to 1,12 a dla 11rz 1,09. Nie jest ani 1:1 ani 1:2 ani nie są idelnie zgodne ze sobą. Piszę średnie bo w tych systemach pull ratio w shImano jest regresywne. W każdym razie problemem jest pojemność oraz możliwość współpracy przerzutki z taką rozpiętością kasety.

M6000/7000 i 8000 w wersji SGS ogarną 3x ale tył max 11-36. Wersje GS formalnie tył 11-42 z przodem 2x ale działa 11-46 niemniej na styk. Na pewno nie ogarnie 3x. M5100 działa wyłącznie w configu 1x z tyłem 11-51 (można wymusić chwilowe działanie z 11-46 niemniej to nadal 1x). W M5120 zabraknie pojemności do 3x (analogicznie jak M6/7/8000 GS).

Opublikowano (edytowane)

Tylko zobacz do czego tą przerzutkę przykręcili. No i to przerzutka szosowa więc zupełnie innu świat niż mtb.

Co do goat-linków (tej przwdłużki haka) to wszystko jakoś działa póki łańcuch śwoeży. W mkmencie gdy złapie nieco większego luzu przestają się zmieniać przełożebia bo kółko prowadzące jest kilometr ;) od zębatek kasety.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

wg. pdfa na stronie shimano były tylko sgs

może poszukaj coś ze "starej gwardii" na olx/allegro

Opublikowano (edytowane)

chyba się nie zrozumieliśmy

miałem na myśli, że rdm591 były tylko sgs, a Ty mi pokazujesz m8000

p.s.

słabo szukasz :)

Edytowane przez raven
Opublikowano

No przecież piszę o m8000 SGS po co mi jakieś deore rdm 591???