Ireneuszz Opublikowano 12 Października 2023 Opublikowano 12 Października 2023 Zaczynam nową przygodę z szosą, do tej pory jeździłem na mtb. Z związku z czym chciałem zakupić buty wraz z pedałami SPD. Czym się kierować przy zakupie pedałów, czego unikać a co wybrać? Jesteście w stanie podpowiedzieć w temacie, ewentualnie podesłać propozycję zakupu? Osobiście znalazłem coś takiego tyle, że są to niby pedała to XC. Ma to jakieś znaczenie? https://www.centrumrowerowe.pl/pedaly-rowerowe-shimano-spd-pd-m520-pd8270/?v_Id=6784&gclid=EAIaIQobChMIgtetsIvwgQMVXUKRBR2iwAp8EAQYASABEgKxg_D_BwE
Trotyll Opublikowano 12 Października 2023 Opublikowano 12 Października 2023 Czy to ma jakieś znaczenie ? Do szosy są SPD-SL,ale co kto lubi, mam w grawelu MTB, jeżdżę 80% szosa i jest OK, buty oczywiście MTB. Jedno tylko zmień jeżeli nie jeździłeś we wpinanych butach - kup bloki wielokierunkowe np SPD SH56 lub Look X-Track Easy. Są też buty szosowe do których z użyciem adaptera SHIMANO SMSH40 przykręcisz bloki MTB.
Ireneuszz Opublikowano 12 Października 2023 Autor Opublikowano 12 Października 2023 a jakie buty mógłbyś polecić ?
TwardyBlaszak Opublikowano 12 Października 2023 Opublikowano 12 Października 2023 Ważne żebyś na początku swojej przygody z SPD wyregulował siłę wypinania na najlżejszą siłę wypinania. Warto trochę na sucho (znaczy na postoju, siedząc na rowerze i opierając się o ścianę) potrenować ruch stopą aby wyczuć jak się wypinać. Ja pierwszą glebę zaliczyłem po około miesiącu jazdy w zatrzaskach. Przy przejeździe pieszo-rowerowym w otoczeniu masy pieszych. Normalnie but nie chciał się wypiąć a ja już się zatrzymywałem i... gleba. Odfajkowałem doświadczenie i nawet nie najadłem się wstydu, no może troszeczkę.
Greg29 Opublikowano 12 Października 2023 Opublikowano 12 Października 2023 Najlepiej jeszcze dojeżdżając do miejsca gdzie się chcesz zatrzymać wypiąć jedną nogę, nie czekać do ostatniej chwili bo moze się okazać, że coś się przyblokuje i wywiniesz orła. Ja tak zawsze robię, czy to przed skrzyżowaniem czy postojem, nieważne, zawsze wcześniej wypinam jedną nogę
Rekomendowane odpowiedzi