Skocz do zawartości

Upgrade amortyzatorami i opon Kross Evado 7

wazon1985

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przerobiłem swojego kross w lekkie góry i moje pytanie jaki amortyzator o wiekszym skoku mogę założyć? Mam blokowany z kierownicy i taki bym chciał coś może być inny jeśli podnosi bardzo cenę. Na przód zakładam oponki 2.2 cala ale myślę że na tył nie wejdą,  jakie największe wejdą  1.95? Dziękuję

Opublikowano

To rower trekingowy. Nie można sobie bezkarnie zwiększać skoku (co jest powiązane z wymiarem oś-korona) bo to zmienia geometrię roweru (przede wszystkim kąty). Jeśli wsadzisz tam widelec MTB 29" o skoku 100mm to podniesiesz przód o 5-6cm. Jeśli wsadzisz widelec MTB 27,5" (pod warunkiem, że opony masz nadal trekingowe) o skoku 100mm to nominalnie byłoby nie najgorzej ale przy hamowaniu i podczas zjazdów przód roweru nurkowałby nawet 4cm więcej niż obecnie co może sprzyjać przelatywaniu przez kierownicę. Najlepsze co tam można wsadzić to trekingowy rs paragon gold (prosta rura sterowa+oś qr są dzisiaj nawet i w tym segmencie pewnym ograniczeniem).

Opublikowano

A dasz linka do konkretnego modelu żeby pasował?  Dopiero zaczynam bawić się w przeróbki😉

Opublikowano

Np.: Amortyzator rowerowy ROCK SHOX Paragon Gold RL - CentrumRowerowe.pl

Opublikowano

Patrzyłem i szukałem go o skoku 100mm ale jest tylko 65mm i zastanawiam się czy będzie dużą różnica do oryginalnego sr suntur

Amortyzator Rock Shox Recon Silver RL 29 100mm 9x100  a ten by podszedł?  I pisze 29 koło a u mnie siedzi 28?

Opublikowano

Przeczytaj jeszcze raz uważnie co napisałem na początku.

Opublikowano

Czytałem i bardzo dziękuję za odpowiedzi ale myślę że przy obniżonym siodełku to staram się nie przelecieć przez kierownicę 😉a ten drugi technicznie by pasował? 

Opublikowano

RS pod koło 29 podniesie przód o kilka cm. Ryzyko udzkodzenia ramy, wypadku i przeniesienie znaczące środka ciężkości do tyłu - odciążenie koła przedniego utrata sterowności itd. Nie robi się takich rzeczy. Poza tym recon silver/rl to paździerz. Sprawdź czy manitou markhor ew. judy gold pod koło 27,5 będzie miał wymiar CTA zbliżony (+/-10mm) do obecnego.

Opublikowano

Bardzo doceniam pomoc, dzięki Tobie nie wpakowałem się w tego amorka. Manitou wygląda ciekawie. Można założyć 27.5 cala gdy koło mam 28 cala czy trzeba zmieniać koło? Przepraszam za śmieszne pytania😉