Skocz do zawartości

thru axle 110 x 15 problem z wyciągnięciem, sztywna oś

paranoix
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez paranoix,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam 2 letni rower z Fox 34 stepcast i dziś chciałem wyjąć oś przednią, ale zamiast wyjść jak zwykle zaczęła odsuwać mi przeciwne ramię amora, kręciła się z oporem i zorientowałem się, że gwint mi zjechała z prawej strony, jest ten gwint wyjmowany i można go przestawiać na takich ząbkach, wkurzony jestem, bo bedzie pewnie oś do wymiany i ten gwint też, ale okazuje się, że nie mogę tej osi wcale wyjąć, prawe ramie amora daje się trochę przesuwać, więc chyba osi nie trzyma, ale nie ma sposobu, żeby ją wyjąć, nie wiem co ją trzyma? Kręci się bez problemu, ale nie wychodzi. Próbowałem poruszać kołem na wszystkie strony, szarpałem oś z dosyć dużą siłą (ma plastikowy uchwyt), do tego próbowałem ją przepchnąć z drugiej strony uderzając gumowym młotkiem, wszystko na nic, nie chce wyjść, mimo, że nic jej chyba nie trzyma. 

Może ktoś ma jakiś pomysł?

rower: Canyon Lux 7 2021

• Rozwiązanie
Opublikowano

Rozwiązałem sprawę w pobliskim warsztacie, oś była zapieczona w piaście, chyba posmarowałem ją gęstym smarem i to był kłopot, albo coś innego było nie tak, w każdym razie wybita młotkiem i wyszła.