Skocz do zawartości

Amortyzator z wyższym skokiem

Szibi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej szybkie pytanko. 

Posiadam rower trek marlin 6 gen. 2 kolor pomarańcz. 

Ogółem fajnie mi się śmiga n a tym rowerku ale już powoli mój amortyzator traci żywot. Jest to standardowy santur na sprężynie 100mm xct 30. Także muszę go zmienić i teraz pytania czy mogę do mojego roweru założyć wyższy skok tak np. 120mm i jeśli tak to jaki model wybrać najlepiej żeby był powietrzny. 

Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam Łukasz 

Opublikowano (edytowane)

Możesz. Do tej ramy nie ma sensu szukać czegoś lepszego. Brak możliwości technicznych.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano
36 minut temu, vdcmike napisał:

Możesz. Do tej ramy nie ma sensu szukać czegoś lepszego. Brak możliwości technicznych.

Ok ale można. O to mi chodziło. Tak jak mówiłem lubię ten rower fajnie mi się na nim śmiga. Zaliczyłem parę naście zjazdów super flow na rychlevskich ścieżkach gdzie trasa jest trochę wymagająca jak na moje doświadczenie. I rower sprawuje się elegancko, gdyby nie zdychający amor to bym nie zmieniał ale  bez amora nie da rady jeździć. Dlatego jeśli da rady dać większy to czemu nie?? Tylko co wybrać, nie jestem specjalistą w tym temacie. Pomożecie? 

Opublikowano

Rama ma prostą główkę. Od wielu już lat standardem w przypadku amortyzatorów ze średniej i wyższej półki jest poszerzana (tapered) rura sterowa. Z tego względu nie kupisz nowego i przyzwoitego widelca z prostą rurą pasującą do tej ramy. Jesteś skazany na gówienka typu judy gold albo manitou markhor, które ledwo dyszą pod obciążeniem większym biż 80kg. Odradzam kupowanie totalnego chłamu w postaci wszelakich judy silver, recon rl czy recon silver - trwałość marna, praca odczuwalnie gorsza niż wersje gold.