JackQ Opublikowano 26 Września 2023 Opublikowano 26 Września 2023 Cześć, Oglądną Twój film gdzie założyłeś oponę bezdętkową na "zwykłą" obręcz. Chciałem zrobić to samo, ale w serwisie ostrzegli mnie, że istnieje ryzyko, że opona spadnie. Nie musi się tak stać, ale może, a tłumaczył to szerokością obręczy i jej konstrukcją. Moim zdaniem i z doświadczenia wiem, że opona spada z obręczy nawet z dętką, ale przy totalnym flaku. Czy naprawdę może spaść samoczynnie, a nie w wyniku uszkodzenie ?
vdcmike Opublikowano 26 Września 2023 Opublikowano 26 Września 2023 Jedyna zaleta bezdętki to możliwość bezpiecznego zjechania z ciśnieniem w gumie do poziomu w którym dętka byłaby dawno przecięta przez obręcz. Niskie ciśnienie sprzyja podwijaniu się opony na obręczy jeśli jedno i drugie do siebie nie pasuje (tzn. obręcz i opona powinny być TL(R)). 1
Nemrod Opublikowano 26 Września 2023 Opublikowano 26 Września 2023 W swoim czasie na przełajce ( jeszcze na hamulcach szczękowych) dwa lata przejeździłem na zwykłych kołach ( Fulcrum 7 lg) i trzech kompletach różnych opon tubeless. Nie było żadnych problemów. Ba nawet przy rozcięciu gdy powietrze zeszło do zera opona nadal trzymała się kantów obręczy. Także z doświadczenia mogę napisać, że najważniejsze są opony. Obręcze to sprawa drugorzędna. 1
vdcmike Opublikowano 27 Września 2023 Opublikowano 27 Września 2023 No ja kilka różnych obręczy próbowałem zrobić na tubeless i wiele zależy też od samej obręczy. Samo uszczelnienie to brak wielkiego prob ale właśnie trzymanie się gumy rantu zależy w dużym stopniu od samej obręczy... 1
Rekomendowane odpowiedzi