Skocz do zawartości

Judy Gold RL SOLO AIR 27.5 do roweru Crossowego 28' ?

piotrek1792

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Szukałem tematu ale nie udało mi się znaleźć, jakiś czas temu zakupiłem Treka Dualsporta 4gen i od początku nastawiłem się na zmianę amortyzatora z założenia miał pójść Rock shox paragon gold - czyli typowa trekingówka ale na jakimś zagranicznym forum natknąłem się na poradę że do koła 28 cali można zamontować amor 27,5 i nie powinien on znacząco zmienić geometrii . Judy Gold RL waży 1,6 vs 1,8 w paragonie, oczywiście ma większy skok i regulację tłumienia, cena 30Euro różnicy. Jeżdżę głównie ścieżki, asfalt ale pary razy na mc mam ochotę się wyżyć na leśnych bardziej wyboistych trasach - i dwa pytanie 1 - czy taka przeróbka rzeczywiście zadziała, 2 - czy właściwie ma to sens bo plusy jakie widzę to lżejszy amor który ma większe możliwości regulacji przez co lepszą możliwość dostosowania pod daną trasę ? 

https://www.bike-components.de/en/RockShox/Judy-Gold-RL-Solo-Air-27-5-Suspension-Fork-p76096/

Wheel size 27.5”:
• Travel: 100 mm or 120 mm
• Fork length: 488 mm (100 mm); 508 mm (120 mm)
• Offset: 42 mm
• Max. tyre diameter: 710 mm
• Max. tyre width: 62 mm
• Weight: approx. 1662 g

https://www.bike-components.de/en/RockShox/Paragon-Gold-RL-Solo-Air-28-Disc-Suspension-Fork-p49704/

Edytowane przez piotrek1792
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,
zastanawiam się nad podobnym upgrade mojego roweru crossowego. Obecny SR SUNTOUR NCX D-LO (sprężyna) nie należy do zbyt dobrych :). 
Zdecydowałeś się na któryś z amortyzatorów? 

Opublikowano

Można dać judy gold. Trzeba pamiętać, że skok będzie większy o te min. 15mm więc trzeba będzie nauczyć się z tym żyć.

Opublikowano

Znalazłem nie chcący na OLX kogoś kto właśnie taką przeróbkę zrobił i widać było zmianę geometrii - właściciel mówił że ok ale właściwie używa go bardziej jako "wygodniejszego mtb" - a ja nie chcę robić na siłę z crossa mtb doszukałem się sporego opisu paragona vs amory z większym skokiem na zagranicznym forum ( nie pamiętam strony ale z użyciem googla się uda znaleźć). Ja zdecydowałem się na Paragon tylko dokupię od razu zdalną blokadę amortyzatora.

Opublikowano

Fabryczny SR NRX ma wymiar CTA = 492mm (przy skoku 75mm). Judy Gold ma  CTA = 488mm (dla 100mm skoku) czyli nominalnie 4mm niżej niż NRX. Paragon jest jeszcze niższy bo 477mm. Tak więc... judy pasowałaby bardziej jeśli dałoby się jej progresję zwiększyć (żeby ograniczyć nurkowanie przodu).

Opublikowano

Tyle że u mnie jest SR Suntour NEX 63 który ma dokładnie tyle co paragon czyli te 477, nie wiem jak w SR SUNTOUR NCX D-LO ale jeżeli to też 63mm skoku to domyślam się że to będzie zbliżona wartość.

Opublikowano

Przy skoku 63 to i NRX będzie podobnego "wzrostu". Czyli judy będzie około 1cm wyżej niż fabryka. IMHO bez prob do przeżycia. Bardziej martwiłbym się nurkowaniem np. podczas hamowania jadąc z góry.

• Lubię to! 1