Skocz do zawartości

Cube Nulane - gravel z prostą kierą. Warto?

Szymon88

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. 

przymierzam sie do zakupu Cube’a Nulane. Rozmiar L. Mega mi sie podoba. Tylko on jest na szosowym Claris, i nie wiem czy nie będzie za twardo…chociaż 90 % czadu jeżdzę po asfalcie, nie jeżdzę mtb po lesie jak gówniarz 😇 może w przyszłości bym zmienił na GRXa… 

Co myślicie? 

IMG_3492.jpeg

Edytowane przez Szymon88
Opublikowano

Dlaczego nie bierzesz roweru z baranem skoro jeździsz po asfalcie? Jeżeli nie masz pewności dobrą opcją jest pożyczenie roweru od kogoś albo wypożyczenie w Decathlonie. Cena adekwatna do osprzętu. Co do przełożenia to lekko nie będzie pod strome góry.   

Opublikowano
Godzinę temu, TrocheBiegam napisał:

Dlaczego nie bierzesz roweru z baranem skoro jeździsz po asfalcie? Jeżeli nie masz pewności dobrą opcją jest pożyczenie roweru od kogoś albo wypożyczenie w Decathlonie. Cena adekwatna do osprzętu. Co do przełożenia to lekko nie będzie pod strome góry.   

Szczerze? Nie za bardzo mi się widzi mieć baranka, znowu byłbym bardzo pochylony, a tego chce uniknąć…

Opublikowano

Mam Cube SL Road czyli poprzednika Nulane, poprzednika trochę gorszego bo na osiach QR i widelcu aluminiowym (Nulane ma już sztywne osie i widelec karbonowy) ale też na Clarisie. To znaczy był na Clarisie bo wymieniłem na Tiagrę. Na asfalt ten rower jest spoko, generalnie jest spoko jako uniwersalny rower codzienny do wszystkiego bo jest zarówno bardzo fajnym szybkim commuterem oraz bardzo fajnym rowerem na dłuższe wycieczki za miasto zarówno po asfaltach jak i poza nimi dzięki "grawelowym" oponom 40c. Czemu wymieniłem Clarisa na Tiagrę? W sumie kaprys, chciałem od początku coś na minimum Tiagrze a ten SL Road trafił się jako używka w perfekcyjnym stanie w bardzo dobrej cenie, za połowę ceny nowego więc kupiłem. Komponenty Tiagry 4700 szukałem okazji na olx - nowe z demontażu itp. Oczywiście łańcuch, kaseta czy suport ht2 kupiłem nowe. Komponenty zbierałem rok, jak coś się trafiło i w sumie dałem za cały komplet 600 zł bez lewej manetki do przedniej przerzutki bo działa doskonale na Clarisie. Dlaczego nie GRX? Bo mam jeszcze mtb do jazdy poza utartymi szlakami i niby-grawela do jazdy po gorszych asfaltach i szutrach. A tego Cube używam jako taką szosę z prostą kierownicą, opony wymieniłem na szosowe slicki 28c i jeżdżę nim po asfaltach. Gripy wymieniłem na ergonomiczne Ergony z krótkimi rogami ale planuję założyć tzw. rogi wewnętrzne. Jak mieszkasz w górach czy w terenie mocno pofałdowanym to będzie twardo, na płaskie i jakieś nieliczne pagórki da radę, nawet ten Claris

Opublikowano

W górnym chwycie i odpowiedniej konfiguracji masz bardziej wyprostowaną pozycję, niż na prostej kierownicy. A przede wszystkim węższy chwyt.  

Opublikowano
2 godziny temu, Greg29 napisał:

Mam Cube SL Road czyli poprzednika Nulane, poprzednika trochę gorszego bo na osiach QR i widelcu aluminiowym (Nulane ma już sztywne osie i widelec karbonowy) ale też na Clarisie. To znaczy był na Clarisie bo wymieniłem na Tiagrę. Na asfalt ten rower jest spoko, generalnie jest spoko jako uniwersalny rower codzienny do wszystkiego bo jest zarówno bardzo fajnym szybkim commuterem oraz bardzo fajnym rowerem na dłuższe wycieczki za miasto zarówno po asfaltach jak i poza nimi dzięki "grawelowym" oponom 40c. Czemu wymieniłem Clarisa na Tiagrę? W sumie kaprys, chciałem od początku coś na minimum Tiagrze a ten SL Road trafił się jako używka w perfekcyjnym stanie w bardzo dobrej cenie, za połowę ceny nowego więc kupiłem. Komponenty Tiagry 4700 szukałem okazji na olx - nowe z demontażu itp. Oczywiście łańcuch, kaseta czy suport ht2 kupiłem nowe. Komponenty zbierałem rok, jak coś się trafiło i w sumie dałem za cały komplet 600 zł bez lewej manetki do przedniej przerzutki bo działa doskonale na Clarisie. Dlaczego nie GRX? Bo mam jeszcze mtb do jazdy poza utartymi szlakami i niby-grawela do jazdy po gorszych asfaltach i szutrach. A tego Cube używam jako taką szosę z prostą kierownicą, opony wymieniłem na szosowe slicki 28c i jeżdżę nim po asfaltach. Gripy wymieniłem na ergonomiczne Ergony z krótkimi rogami ale planuję założyć tzw. rogi wewnętrzne. Jak mieszkasz w górach czy w terenie mocno pofałdowanym to będzie twardo, na płaskie i jakieś nieliczne pagórki da radę, nawet ten Claris

No GRX800 spoko. Tylko jakie manetki do takiego GRX? 

Opublikowano
57 minut temu, Szymon88 napisał:

No GRX800 spoko. Tylko jakie manetki do takiego GRX? 

Do grx800? Manetki Shimano SL-RS700, takie były fabrycznie do Cube SL Road Race 2022, który był na grx810 i takie też były we wcześniejszym, który był na Shimano 105 i takie też są w Nulane Race. A nie lepiej polować na używkę Nulane Pro albo Nulane Race, a nawet na SL Road Race lub Pro w wersji z GRX zamiast kupować Nulane na Clarisie i ładować się w koszta z wymianą?

Opublikowano
20 minut temu, Greg29 napisał:

Do grx800? Manetki Shimano SL-RS700, takie były fabrycznie do Cube SL Road Race 2022, który był na grx810 i takie też były we wcześniejszym, który był na Shimano 105 i takie też są w Nulane Race. A nie lepiej polować na używkę Nulane Pro albo Nulane Race, a nawet na SL Road Race lub Pro w wersji z GRX zamiast kupować Nulane na Clarisie i ładować się w koszta z wymianą?

Myślę o wymianie na GRX600 korba, przerzutka tył GRX400, ale to za jakis czas. Może ten Claris nie będzie taki zły? 

Opublikowano (edytowane)

Czy będę mógł załozyć z przodu przerzutke GRX800 i korbe GRX 800, a z tylu przerzutke GRX400 z 10 rzędową kasetą? 

Edytowane przez Szymon88
Opublikowano

Powinno działać ale skoro z tyłu chcesz 10rz przerzutkę i kasetę to łańcuch też 10rz bo 11rz jest chyba trochę węższy wewnątrz i manetkę 10rz Tiagra 4700

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 10.09.2023 o 17:44, Greg29 napisał:

Powinno działać ale skoro z tyłu chcesz 10rz przerzutkę i kasetę to łańcuch też 10rz bo 11rz jest chyba trochę węższy wewnątrz i manetkę 10rz Tiagra 4700

Planuje tak. Napęd 10-rzędowy, korba GRX600 46-30, przerzutka z przodu GRX800 z dolnym ciągiem, a przerzutka tył GRX400… myślisz że to będzie działać? 

Opublikowano

Powinno działać, nie wiem dokładnie czym różni się przerzutka grx400 od grx800 ale podejrzewam, że tylko szerokością bo łańcuch 11-rzędowy jest chyba trochę węższy niż 10-rzędowy więc i przerzutka grx800 może mieć delikatnie węższy otwór na łańcuch co może powodować, że na skrajnych biegach będzie obcierać. A dlaczego tak się uparłeś na tą przednią przerzutkę grx800 a nie 400?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Greg29 napisał:

Powinno działać, nie wiem dokładnie czym różni się przerzutka grx400 od grx800 ale podejrzewam, że tylko szerokością bo łańcuch 11-rzędowy jest chyba trochę węższy niż 10-rzędowy więc i przerzutka grx800 może mieć delikatnie węższy otwór na łańcuch co może powodować, że na skrajnych biegach będzie obcierać. A dlaczego tak się uparłeś na tą przednią przerzutkę grx800 a nie 400?

Bo muszę mieć ciąg dolny, a grx400 ma side wing…dobra, już doczytałem… jest przednia przerzutka grx 400 z ciągiem dolnym montowana na hak, czyli spoko. Czyli tylna i przednia przerzutka grx 400, korba grx 600, 46-30. Manetki Tiagry z monitorkami, pozostaje jeszcze kaseta i łańcuch…

Edytowane przez Szymon88
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 29.09.2023 o 21:45, Greg29 napisał:

A czy przerzutka GRX 810 11s będzie działać z manetką mtb Deore M5100?   

wiesz może ? 

Opublikowano

Z tego co kojarzę to są inne wartości naciągu. Grupy szosowe i mtb są kompatybilne do 9s. Od 10-rzędowych już nie. Przerzutka grx 11s będzie działać z manetką szosową 105 a 10s z tiagrą

Opublikowano
W dniu 25.12.2023 o 21:52, Greg29 napisał:

Z tego co kojarzę to są inne wartości naciągu. Grupy szosowe i mtb są kompatybilne do 9s. Od 10-rzędowych już nie. Przerzutka grx 11s będzie działać z manetką szosową 105 a 10s z tiagrą

Greg, mam jeszcze jeden problem. Założyłem GRX 1x11, i okazało się że ramie korby jest od łańcucha jedynie o 5, lub 6mm… czyli bardzo blisko… co może być tego przyczyną? 

Opublikowano (edytowane)

To chyba normalne - sprawdziłem w swoich rowerach i w mtb z napędem Deore 2x10 odległość do łańcucha na najmniejszej zębatce wynosi 15 mm a w fitnessie z napędem Tiagra 2x10 wynosi właśnie tylko 5 mm. W mtb Współczynnik Q (Q Factor) czyli odległość między korbami jest większy o 2 cm, czyli 1 cm na stronę bo w mtb musi być większy Q Factor żeby siła i stabilność w terenie była większa.

Odległość od korby do łańcucha w fitnessie:

Compress_20231229_120822_2643.thumb.jpg.e0f96fc1d21bdf9762fa93a25eef8cbd.jpg

Odległość w mtb:

Compress_20231229_120824_4082.thumb.jpg.cc71eb96ab7448afd3efd2b668ce9f0e.jpg

Edytowane przez Greg29