ekhm Opublikowano 7 Września 2023 Opublikowano 7 Września 2023 Cześć, Ostatnio nabyłem nowy rower i niestety po ogromnej ekscytacji, która towarzyszyła mi podczas składania roweru, to czar prysł po pierwszej przejażdżce. Niestety podczas jazdy nie mogę za bardzo wyprostować nogi oraz pojawia się ból w dolnej partii pleców. Sztycę mam już wysuniętą na maximum. Jeździ się bardzo nieprzyjemnie do tego stopnia, że czuję się jakbym jeździł za karę. W moim obecnym rowerze mam ramę Cube w rozmiarze 23''. Mój wzrost: 201 cm, długość wewnętrzna nogi: 99 cm. Rama jest w rozmiarze XL. Filmik z krótkiej przejażdżki: https://share.icloud.com/photos/08d4MF6vG4Rtm1oIP2Tula8Qg Myślicie, że da się coś tutaj jeszcze podziałać bike-fittingiem? Z góry dziękuję za pomoc
Nemrod Opublikowano 7 Września 2023 Opublikowano 7 Września 2023 O ile masz niżej siodełko niż w starym rowerze ( najlepiej zmierzyć od osi korby do siodełka) ? Pamiętaj też, że rowery Canyona mają z reguły sportową geometrię. Ból właśnie w dolnej partii pleców jest spowodowany mocno pochyloną ( lub wyciągniętą - na to samo wychodzi) pozycją na rowerze nie zaś za nisko ustawionym siodełkiem. Innym powodem może być zbyt siłowa jazda.
Otto Opublikowano 7 Września 2023 Opublikowano 7 Września 2023 Kurcze na filmie wygląda jakby rower był ewidentnie za mały. Ale... porównałem Twoja ramę z moim Trekiem Marlinem XXL. https://bikeinsights.com/compare?geometries=62e8f345244fbe001d8f7460,5eb035884068aa00175f9204, Wychodzi na to, że to praktycznie dokładnie te same wymiary. A ja, mając 202cm wzrostu czuje się na niej idealnie. Może pozostaje kwestia dłuższego mostka z lekkim wzniosem I ustawienia samej kierownicy góra/dół? Masz długi nogi, co powoduje, że mocno musisz wygiąć się, żeby dosięgnąć kierownicy. To zawsze obciąży plecy, zwłaszcza jeśli nie są wytrenowane. Sprawdziłbym też kąt siodełka, nawet niewielkie pochylenie za mocno do tyłu sprawi, że mięśnie będą dużo bardziej napięte.
ekhm Opublikowano 8 Września 2023 Autor Opublikowano 8 Września 2023 13 godzin temu, Nemrod napisał: O ile masz niżej siodełko niż w starym rowerze ( najlepiej zmierzyć od osi korby do siodełka) ? Pamiętaj też, że rowery Canyona mają z reguły sportową geometrię. Ból właśnie w dolnej partii pleców jest spowodowany mocno pochyloną ( lub wyciągniętą - na to samo wychodzi) pozycją na rowerze nie zaś za nisko ustawionym siodełkiem. Innym powodem może być zbyt siłowa jazda. Siodełko mam niżej o ponad 1 cm. 12 godzin temu, Otto napisał: Kurcze na filmie wygląda jakby rower był ewidentnie za mały. Ale... porównałem Twoja ramę z moim Trekiem Marlinem XXL. https://bikeinsights.com/compare?geometries=62e8f345244fbe001d8f7460,5eb035884068aa00175f9204, Wychodzi na to, że to praktycznie dokładnie te same wymiary. A ja, mając 202cm wzrostu czuje się na niej idealnie. Może pozostaje kwestia dłuższego mostka z lekkim wzniosem I ustawienia samej kierownicy góra/dół? Masz długi nogi, co powoduje, że mocno musisz wygiąć się, żeby dosięgnąć kierownicy. To zawsze obciąży plecy, zwłaszcza jeśli nie są wytrenowane. Sprawdziłbym też kąt siodełka, nawet niewielkie pochylenie za mocno do tyłu sprawi, że mięśnie będą dużo bardziej napięte. Ruda podsiodłowa w Treku jest dłuższa o 1 cm, a długość górnej rury jest większa o 3 cm(brak tej informacji na stronie którą podałeś). To już jest spora różnica. Powiedz jaką masz długość wewnętrzną nogi, oraz jaką masz odległość między siodełkiem, a pedałem. Czy coś zmieniałeś w swoim Treku po zakupie? Czy byłeś na bike-fittingu?
Otto Opublikowano 8 Września 2023 Opublikowano 8 Września 2023 (edytowane) W Treku po zakupie zmieniłem sukcesywnie dosłownie wszystko, rama została też wymieniona na nową po pęknięciu. Ale na początku też było wygodnie. Mam teraz dropper, ale jeździłem trochę z oryginalną sztycą i też spoko. W tej chwili jeżdżę z mostkiem 70mm, + 6 stopni, kierownica prosta 74cm Mam 92cm przekroku (bez butów). Nie byłem na bike fittingu, Dobierałem sobie wszystko metodą prób i błędów. Edytowane 8 Września 2023 przez Otto
Rekomendowane odpowiedzi