yaatzek Opublikowano 5 Września 2023 Opublikowano 5 Września 2023 (edytowane) Cześć, mam problem z płynnym/gładkim początkowym ruchem przerzutki i niestety nie przychodzi mi do głowy żadna sensowna przyczyna. Przerzutka wymaga sporo siły żeby ją ruszyć, wygląda jakby kąt linki w stosunku do jej mocowania był zbyt ostry. Po zmianie na wyższy bieg (i co za tym idzie zmianie kąta ciągnięcia linki) praca jest już płynna. Wymiana pancerzy/linek niewiele zmieniła, demontaż prowadnicy pancerzy z dołu ramy (który dosyć dziwnie swoją drogą prowadził te pancerze) też niewiele zmienił. Sama przerzutka bez linki pracuje gładko bez oporu. Adapter linki w przerzutce ustawiony prawidłowo. Manetka również działa prawidłowo. Rower Orbea Vector, przednia przerzutka Claris, manetka Claris. Jedyne co mi tutaj nie pasuje to mocowanie przerzutki. Dlaczego Orbea zamontowała przerzutkę z bocznym mocowaniem i adapterem, zamiast zwykłej na obejmę? Czy przerzutka na obejmę nie miałaby inaczej usytuowane ramienia? Może wtedy ten kąt byłby lepszy? Edytowane 5 Września 2023 przez yaatzek
FELTek Opublikowano 19 Czerwca 2024 Opublikowano 19 Czerwca 2024 Naprawdę nikt Ci nie odpisał:) ?? mam ten sam problem z tym że rower mam nowy. Nie mam pomysłów. Chyba oddać na serwis
yaatzek Opublikowano 20 Czerwca 2024 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2024 @FELTek ano nie odpisał, ale sam sobie poradziłem W moim przypadku, na mój rozum, przyczyną jest sposób wyprowadzenia linki z dołu ramy. Ona "łapie" ramię przerzutki pod takim kątem, który powoduje spory opór przy początkowym ruchu. No i generalnie z tym nic nie zrobisz. Ale! w moim przypadku zmiana manetki poprawiła sytuację drastycznie. Pierwotnie miałem Clarisy, zmieniłem na Tiagry - różnica kolosalna. Tiagry są dużo sztywniejsze co znacząco poprawiło sytuację. No i dobre pancerze + linki i będzie ok.
Rekomendowane odpowiedzi