Skocz do zawartości

Problem z baterią bądź sterownikiem.

codiii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.

Jest to mój pierwszy post o e-bike.

Żona posiada miejski rower z silnikiem na przedniej osi, rower jakiś E-City (nie wiem ile to ma lat), przywieziony z Austrii parę lat temu bez baterii. Dokupiłem baterie GC 36V, 13 ah, bo takową ładowarkę dostałem do roweru, oczywiście baterie ładuje oryginalna ładowarką. Rower posiada sterownik jak na załączonym obrazku. 

Żona dojeżdża rowerem do pracy 16km jednak nie po prostym a pod górę. Zdążyło się jej, że rower po prostu się wyłączał, tzn hasło wszystko, po chwili wracało do normy i jechał dalej. Od kilku dni rower działa niestety jako zwykły, bez wspomagania.

I tu pytanie, co mogło się stać?

Bateria naładowana do pełna po zmierzeniu ma 41.7V, gdy sprawdzam stan baterii pokazuje full, gdy podłącze do roweru i sprawdzam stan to świeci się czerwona dioda na baterii tak jak gdyby była rozładowana. Zaś jak klikam na przyciskach obsługi ON (mówiłem, że stary rower, bo nie ma wyświetlacza tylko panel z diodami :) ) to tylko mignie i tak jak gdyby nie mógł zaskoczyć.

Czy problem może leżeć w baterii czy w sterowniku? Czy jeszcze gdzieś indziej?

Odpinałem wszystkie wtyczki, zawsze ten sam objaw (nie zaskoczy a bateria świeci że zero). Jak przy sterowniku odepnę wtyczkę zasilania to bateria znowu świeci, że full naładowana.

IMG20230827230016.jpg IMG20230827233003.jpg IMG20230827233025.jpg
Opublikowano

Stawiam na problem ze stykami bateria-gniazdo. Możliwe, że styki ledwie się dotykają albo są brudne.

Opublikowano

Na pewno nie, bateria wchodzi z lekkim oporem. Do tego jak odłącze wtyczkę baterii od sterownika to na baterii poziom naładowania znowu jest full. 

Dziś zauważyłem, że jak na panelu klikam ON to w górnej części baterii tak jak gdyby chrobocze coś przez chwilkę.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 29.08.2023 o 23:18, codiii napisał:

Na pewno nie, bateria wchodzi z lekkim oporem. Do tego jak odłącze wtyczkę baterii od sterownika to na baterii poziom naładowania znowu jest full. 

Dziś zauważyłem, że jak na panelu klikam ON to w górnej części baterii tak jak gdyby chrobocze coś przez chwilkę.

BMS obstawiam, czasem pakiet się pourywa od wstrząsów i BMS zaczyna szaleć.

Opublikowano

Dziś odebrałem baterie z gwarancji, miała jakiś pakiet szybkiej wymiany i nawet nie sprawdzali tylko musieli zamówić nową bo nie było na stanie. Rower znowu śmiga, więc to problem był w baterii.

Temat można zamykać, dzięki.