Skocz do zawartości

Suport SM-BB52 - węższy zamiennik?

Globersik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych forumowiczów, 

Zazwyczaj z takimi rzeczami radzę sobie sam ale wypadłem z obiegu i po paru latach totalnie nie wiem co jest na rynku, przede wszystkim jednak wymiaru który mnie interesuje większość producentów po prostu nie podaję.

Po konwersji z shimano deore M5100 2x11 na 1x11 kaseta z 11-42 na 11-51  linia łańcucha dosyć mocno mi ucieka na największej zębatce w lewo. Chciałbym go troszkę wyprostować tak żeby powiedzmy w okolicy środka zakresu był jak najbardziej prosto. Z racji że suport dokonał żywota i muszę go wymienić zastanawiałem ze czy nie ugrał bym paru milimetrów na suporcie właśnie. Ale pytanie czy w ogóle ma to sens i czy istnieje zamiennik który będzie węższy o te parę milimetrów? 

Fotkę mam akurat na najmniejszej zębatce. ale widać o co biega. 

Ewentualnie proszę o radę co mógłbym w tym temacie ugrać i jak? 

IMG_6353.JPEG IMG_6354.JPEG
Opublikowano

Jeśli chcesz odsunąć linię łańcucha w prawo (z tego co rozumiem) to musisz użyć podkładek. Taki np. Token od razu pisze ile i jakich podkładek (szerokość) potrzebujesz z lewej i prawej strony do mtb a ile i jakich do szosy. W Shimano są inne suporty dla mtb i inne dla szosy, te dla mtb są grubsze/szersze. Generalnie na stronie Shimano masz napisane jaki suport do jakiej korby jest zalecany

Opublikowano

No właśnie cała rzecz w tym ze chce odsunąć linie łańcucha do środka także w lewo. A tu podkładki dadzą dokładnie odwrotny efekt. 
sprawdze sobie to na stronie shimano, ale nie jest to jedyny producent także może w innym systemie jest rozwiązanie mojego problemu. 

Opublikowano

Nie możesz użyć szerszego suportu bo dł osi korby jest stała. Możesz przesunąć (w przypadku mufy 68mm) cały suport w lewo lub prawo o 2,5mm powodując drobną asymetrię korb).

Opublikowano

Ok, dziękuje za pomoc. Jakoś mi nie przyszło do głowy ze przecież korby nie skrócę 😅 

Musze jeszcze zobaczyć czy nie udałoby się przerobić korby i zamontować jakieś dystanse między korbą a zębatką na korbie. 

Zaznaczę jeszcze raz że chcę zmniejszyć dystans między ramą a korbą, czyli przesunąć łańcuch w kierunku ramy a nie oddalić. 

Opublikowano

Widzę, że masz zębatkę korny na 4 śruby. Musisz kupić dłuższe kominy/śruby oraz podkładki (na ali w śemiesznych pieniądzach). Żeby było książkowo ze 3mm trzeba przesunąć.

Opublikowano
7 godzin temu, vdcmike napisał:

Widzę, że masz zębatkę korny na 4 śruby. Musisz kupić dłuższe kominy/śruby oraz podkładki (na ali w śemiesznych pieniądzach). Żeby było książkowo ze 3mm trzeba przesunąć.

Wysłałeś hazardzistę rozmienić dychę do kasyna 😅 

dystanse zamówione i 15 innych „przydatnych” rzeczy na rower i nie tylko 😇 

Opublikowano

Też tak kiedyś miałem. 99% tego szajsu kupionego na "przyda się" leciało po kilku m-cach na śmietnik... żeby zrobić miejsce na nowe "jeszcze bardziej się przyda". Przeszło mi i poza takimi duperszwancami, które są wykonane z litego kawałka metalu nic tam już nie kupuję.

Opublikowano

W dużej mierze też przestałem masowo zamawiać na Ali ale jak coś konkretnego potrzebuje zawsze wpadnie jakiś duperel 🤷🏻‍♂️ albo kilka 🤦‍♂️ 

A wracając do tematu: Shimano XT BB-MT801 - 68/73mm - mogę użyć zamiennie za BB52 i miałby wejść bez problemu? 
I rzeczywiście będzie jakimś sposobem lepszy czy w tym przypadku nie warto i lepiej zostać przy tańszym BB? 

No i mam foto brudnego roweru, na którym lepiej widać jak ciulowa jest linia łańcucha na największych ząbkach: 

IMG_6609.jpeg
Opublikowano

Zobacz jeszcze ile masz miejsca między zębatką a rurką tylnego trójkąta. 

Opublikowano

Jeśli dobrze pamietam to jakiś centymetr… ale lepiej sprawdzę dokładnie.