mwx Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Muszę kupić konusy do obu piast, bo na bieżniach pojawiły się oznaki ostrego pittingu. Rozebrałem koła żeby pomierzyć elementy, wszedłem na stronę sklepu i zgłupiałem totalnie. Można kupić stożki na oś 3/8", ale są też takie opisane jako M10. No i teraz pytanie - czy to jest to samo ale sklepy opisują sobie jak chcą (trochę wątpię) ? Z pomiaru wychodzi mi bardziej 10mm niż 3/8", ale z tego co widzę 3/8" to popularny standard - źle mierzę? W tylnej piaście od strony bębenka mam konus z rowkiem w którym znajduje się gumowy uszczelniacz. Trochę nie mogę znaleźć identycznego - to jakieś niestandardowe rozwiązanie? Pacjent to Triban 120RC
Trotyll Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Opublikowano 8 Sierpnia 2023 (edytowane) Też mnie dopadł przez przypadek ten temat i zdziwienie, córka zgięła tylną ośkę w Krossie. Kupiłem opisaną jako QR 10mm i chciałem przełożyć ori nakrętki i dystanse na nową oś żeby się nie motać z ustawieniem koła i tu zonk. Stare nakrętki załapują tylko gwint no nowej ośce i dalej nic, jakby były mniejsze - wychodzi na to że kross miał właśnie 3/8" czyli 9,53mm. Miałem drugą pełną oś na 3/8 i tutaj one pasują jak ulał. Niektóre sklepy pewnie same nie wiedzą co sprzedają. Wyjście kupić całą oś 10mm, ale generalnie tam konusy są z metalowymi gównianymi ( sorry za słownictwo ) osłonami, a i one mają kilka rozmiarów. Jeżeli one nie mają aż takich wżerów, a gumowe osłony są OK to może lepiej kupić same kulki i dobry ceramiczny smar ? Edytowane 8 Sierpnia 2023 przez Trotyll
Greg29 Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Też musiałem wymienić konusy w tylnym kole w Tribanie 100 bo nie dało się już kasować luzów i koło delikatnie biło ale poddałem się i oddałem rower do Deca żeby to zrobili. Moim zdziwieniem była cena tych konusów...
mwx Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2023 6 godzin temu, Greg29 napisał: To co piszecie oznaczałoby że są jednak 2 bardzo zbliżone do siebie standardy. W zasadzie o to głównie pytam. Moja ośka ewidentnie ma 10mm, dla pewności sprawdzę może jeszcze czy skok jest metryczny. Myślałem że może kolarska brać dla "ułatwienia" nazwała sobie jeden wymiar wspomagając się dwoma różnymi systemami miar i wag. Miałoby to równie dużo sensu jak nazywanie zwykłych poprzecznych łożysk kulkowych "maszynowymi" Moje konusy mają wżery w jednym miejscu, nie na całym obwodzie. Ciężkawy ze mnie zawodnik (95kg), przypuszczam że to ślady jakiegoś twardszego lądowania z krawężnika albo dziury. Moją inżynierską duszę boli taki stan rzeczy, muszę to naprawić jak panbuk wielkolistny przykazał - mocniejsze skręcanie całego zestawu nic tu nie pomoże. 1
Greg29 Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Opublikowano 9 Sierpnia 2023 17 godzin temu, mwx napisał: Ciężkawy ze mnie zawodnik (95kg) Bez przesady, ważę 92 kg i twierdzę, że jestem atletycznej budowy 😁
mwx Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Ale, ale... ja nie napisałem że jestem gruby 😁 Mięśnie przecież są cięższe niż tłuszcz 😎 1
Rekomendowane odpowiedzi