Skocz do zawartości

DT Swiss XRC 1501 - problem ze strzelaniem / trzeszczeniem tylnego koła.

Maranello

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pacjent tylne koło DT Swiss XRC 1501 https://dt4you.com/xrc-1501-spline/xrc-1501-sp-29-cl-30-15-110-wxrc150beixca11457/

Do 30, 40, czasami nawet 70 km (nie ma reguły) koło pracuje cicho. Po przejechaniu dystansu X zaczyna strzelać / trzeszczeć, bez względu na to, czy jazda odbywa się po nierównej (ścieżka leśna / polna), czy równej powierzchni (droga asfaltowa) - warunki suche. Strzelanie i trzeszczenie słychać podczas pedałowania niezależnie od szybkości jazdy i siły pedałowania. Mam wrażenie, że nie jest to regularne strzelanie wraz z obrotem koła - "rytm strzelania" jest raczej wolniejszy niż kręci się koło. Problem występuje zarówno na oryginalnej kasecie SRAM (GX) jak i na kasecie Garbaruk.

I teraz uwaga: po polaniu wodą okolic kasety / styku piasty ramą (od stron napędu) podczas postoju lub jazdy, koło po przejechaniu kilkuset metrów milknie i ponownie odzywa się za jakiś czas / dystans (kiedy "woda skończy się w układzie").  

Co zrobiłem dotychczas:

• wymieniłem hak w rowerze (z podejrzeniem, że to on powodował problem, bo miał luzy),
  • wyczyściłem sprężynę napinającą wózek,
  • nasmarowałem kółeczka w wózku,
  • przeserwisowałem piastę - czyszczenie / smarowanie oryginalnym smarem DT
  • wszystko przeczyściłem i podokręcałem (hak, przerzutkę SRAM X01, kasetę)

Nasmarowałem już chyba wszystko to co jest możliwe i co mogłoby powodować trzaski, ale nie mogę sobie poradzić z problemem całkowicie i cały czas wraca. Skończyły mi się niestety już pomysły. Może ktoś z Was na coś wpadnie co może być przyczyną? Skoro woda załatwia temat (z zewnątrz), to problemu raczej nie leży szukać wewnątrz piasty? Czy to może być kwestia kaset i bębenka XD - kiedy woda wpadnie pomiędzy wtedy koło cichnie? 

Będę wdzięczny za każdą sugestię. Wożenie dedykowanego bidonu z wodą na cele polewania nie jest rozwiązaniem ;) 

Opublikowano

Kaseta lub bębenek mogą ocierać o korpus piasty jeśli kiedyś piasta została zbyt mocno ściśnięta w hakach (kompresuje się wtedy tulejka dystansowa pod bębenkiem).