Skocz do zawartości

Gravel czy MTB - Boreas 1 vs Ignite

KacperChmiel97

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Jestem przed wyborem roweru, lecz wciąż nie wiem co wybrać.

Dzień w dzień zmieniam typy roweru, raz Gravel , raz MTB... Męczy mnie już to więc stwierdziłem, że napiszę do was o wsparcie, więc do rzeczy.

Ogólnie na tą chwilę jeżdżę MTB , starszy rocznik roweru, aczkolwiek w karbonie i nie mogę na niego narzekać, jedyny minus to 26 cale kółka. Nadszedł czas, aby kupić coś nowego , bardziej nowoczesnego na większych kołach. 

Ogólnie mam dwa typy jak w tytule. Teoretycznie dwa różne światy wiem, ale zawszę marzyłem o gravelu.. Z tym, że im bliżej do zakupu i im więcej naczytałem się o gravelach tym bardziej się zacząłem wahać... 

Mieszkam w Opolu, ale pochodzę z okolic Gór Sowich. Większość na rowerze spędzam na równinach, z drugiej strony rowerek biorę również w odwiedziny u rodziców.. Na całe moje nieszczęście/szczęście zaznałem przyjemności jazdy górskiej ( Podjazd na Wielką Sowę). Głównie jeżdżę trasy 50-100 km (asfalty szutry - w opolskim ciężko o ciężki teren), natomiast chciałbym wziąć udział w jakimś ultramaratonie / albo samemu jechać trasę 300-500 km. Dlatego też pojawiają się wątpliwości.. Więc idąc do typów:

• Romet Boreas 1  - wymieniłbym na start klamkomanetkę obsługującą 11x i zmianę kasety na 11x + łańcuch - tylko pytanie czy to wystarczy do górskich podjazdów po asfalcie lub szuterku? Czy w ogóle sens jest inwestowania w ten rower ? Być może w tych pieniądzach lepiej kupić Aspre 1 ? Szacuję, że łącznie wyniosłoby mnie to ok.5 - 5,5 tyś. https://romet.pl/rower-gravelowy-romet-boreas-1-lite-2023-2
  • Ridley Ignite A9 SX Eagle - MTB wiem z czym się mierzę - rower o geometri wyścigowej więc prosto z kartonu nie nadaje się do dłuższych wypadów więc od razu zmieniać będę kierownicę na inną z pochyleniem w tył 15 stopni + gripy bardziej ergo + rogi dla wyprostowania pozycji w trakcie jazdy na asfalcie -  w tym przypadku mam rower, którym pojadę wszędzie i w każdych warunkach... https://prorowery.pl/pl/p/Rower-Gorski-RIDLEY-Ignite-A9-SX-Eagle-/998977 Szacuję, że łącznie wyniosłoby mnie to ok. 5,2 tyś.

Dwa typy rowerów, a w głowie robią duży mętlik... może ktoś z was miał podobny moment w życiu, lub ma w użytku dwa typy rowerów i szczerze powie jak to wygląda. 

Ehh ciężkie życie kolarza w tych czasach, wszystko przez te gravele :D Nęcą , nęcą bardzo , boję się, że kupie i się gorzko rozczaruję..

Pozdrawiam serdecznie, 

Kacper Chmiel

Opublikowano

Moim zdaniem nie opłaca się ładować kasy w tego Boreasa, głównie przez brak sztywnych osi. Piszesz, że rower + zmiany wyniosą Cię 5-5,5 tys. zł a dalej będziesz miał rower na osiach QR i mechanicznych hamulcach. Za jakieś 5,8-5,9 tys. zł masz Aspre 2 lub Boreasa 2 GRX lub Kellysa Soot 50 na sztywnych osiach, hydraulicznych hamulcach, napędzie 2x10 GRX na którym podjedziesz pod górki (jak będzie ciężko to wstawiasz przedłużkę haka Wolf Tooth i kasetę 11-42T i podjedziesz wszystko). Jak się upierasz na napęd 1xx to masz Krossa Esker 5.0 APEX poniżej 6 tys. zł też na sztywnych osiach i hamulcach hydraulicznych. Ale grawelem nie pojeździsz w terenie. Chyba, że zostawisz swojego 26-tera na teren a grawel będzie na ultramaratony i trasy 100+. Z drugiej strony mtb jak założysz szybkie opony to ultramaraton też przejedziesz - te Barzo w tym linkowanym mtb są raczej na trudniejszy teren, nie na szosę