kaczka577 Opublikowano 29 Lipca 2023 Opublikowano 29 Lipca 2023 Czy Sigma Rox 2.0 może nagrywać ślad GPX z wysokością z barometrycznego wysokościomierza? Czy w ogóle takowy wysokościomierz ma? Zależy mi na tanim liczniku, który to potrafi. Do nawigacji i tak używam telefonu, ale chciałbym nagrywać ślad GPX również, kiedy jadę bez telefonu. Wysokość podawana przez GPS jest wedle moich doświadczeń często czystą fantazją.
grzegorz75jan Opublikowano 30 Lipca 2023 Opublikowano 30 Lipca 2023 (edytowane) Przeważnie jeżeli producent się nie chwali pomiarem barometrycznym lub "recenzenci" o takim nie pieją to takiego raczej nie ma ale nie jest to regułą ponieważ na szybko popatrzyłem na innego producenta i w specyfikacji brak informacji o pomiarze barometrycznym ale pod jednym z modeli była tabelka porównująca różne modele i tam takowa informacja już była. Z danych producenta wynika, że Sigma Rox 4.0 takowy posiada a 2.0 raczej nie. Czujnik barometryczny należy wcześniej kalibrować i tu wiele zależy na ile dokładne dane co do swojej wysokości posiadasz. Wpływ na pomiar może mieć np. zmiana pogody. Niektóre Garminy potrafią wyświetlać jednocześnie wysokość z GPS jak i z czujnika barometrycznego. Kolejna sprawa to wrzucając ślad na jakąś stronę poczynając np. od Stravy poprzez wiele innych mogą one stosować swoje wysokości w oparciu o różne systemy wysokości i algorytmy do przeliczania wysokości lub dawać taką możliwość użytkownikowi. Jeżeli strona widzi, że twój pomiar jest z barometru to raczej go zachowa jeżeli nie będzie znacząco odbiegał od średniej. Ogólnie temat dokładności wysokości barometrycznej czy z GPS to temat rzeka z tym że barometryczny na ogół jest lepszy. Pomiary, odległości są z tym trochę powiązane. Wysokościomierz barometryczny, a wysokościomierz z GPS. Którego używać? Co to jest funkcja korekty wysokości w Garmin Connect? Więcej o tym zagadnieniu można znaleźć na stronach obcojęzycznych. More GPS Cycling Tests: Things are Pretty Bad and There’s Little Hope The Voodoo of Elevation Gain and Strava (and How I Get Around It) Elewacja dla Twojej aktywności – Wsparcie Strava Tak czy siak na dzień dzisiejszy z punktu widzenia laika, amatora wolałbym coś innego niż Sigmę. Nawigowanie z telefonu to ... lepiej licznik nawet tylko po śladzie (kresce) a telefon jako wsparcie. Tematy nawigacja z telefonu czy licznika do znalezienia w sieci na forach i w komentarzach do filmów, opinie pod produktami np. na pepper pl itd. W licznikach nie siedzę ale te z pomiarem barometrycznym raczej tanie nie będą. Może coś z starszych, używanych modeli które względem nowszych mogą mieć słabsze inne opcje od typu USB po ekran, ilość wyświetlanych danych na raz na jednym ekranie i jeżeli ma namiastkę nawigacji to będą to np. tylko strzałki zamiast śladu ale to trzeba by szukać lub musiałby podpowiedzieć ktoś obeznany. Poprzednio miałem zwykły licznik na kablu Sigma BC 16.16 teraz IgpSport BSC100S z GPS bez nawigacji. Na przyszły rok myślę o czymś z możliwością nawigacji BSC200 po śladzie lub może 300 z mapą lub coś innego zależnie od ceny, możliwości. Mało jeżdżę i raczej po znanym terenie i doraźnie wspieram się telefonem ale nawet na swoim terenie czasem trafi się coś bardziej zawiłego. Wysokość czy inny parametr wiadomo im bliższy realiom tym lepiej ale jeżeli dany parametr jest obarczony w miarę stałym błędem to i tak pokaże różnicę a część można skorygować na stronach. Edytowane 30 Lipca 2023 przez grzegorz75jan 1
kaczka577 Opublikowano 30 Lipca 2023 Autor Opublikowano 30 Lipca 2023 Dzięki za linki. Właśnie teraz mam Sigmę BC 14.16, która kosztowała śmieszne pieniądze, ale barometryczny wysokościomierz z wykresem/profilem trasy to jest coś, od czego trudno się odzwyczaić. Myślałem nad IgpSport BSC100S, ale on chyba wysokość ciągnie z GPSa, nie znalazłem przynajmniej informacji, aby było inaczej.
Rozwiązanie grzegorz75jan Opublikowano 30 Lipca 2023 Rozwiązanie Opublikowano 30 Lipca 2023 BSC100S wysokość pobiera z GPS-a. BSC200 i BSC300 nie mam informacji ale seria BSC raczej wysokość ma z GPS a seria iGS barometrycznie. Wysokość dla mnie akurat nie ma wielkiego znaczenia. Jedynie co to i tak na mapie, przeważnie mapy.cz przeglądam gdzie może być ciężko a gdy oglądam ślad z jazdy to mam odniesienie do kadencji i prędkości ale to już na Stravie. Nie analizowałem (nie porównywałem) wskazań wysokości mapy cz vs Strava ale trochę się różnią w tym sposobem pokazania przewyższeń z jazdy jeszcze zależnie czy gpx-a wgram bezpośrednio z apki IGP czy ze Stravy do mapy cz czy tam odwrotnie. Nie wnikałem. W szukajkę wpisałem sobie mapa wysokościowa polski i wszedłem sobie na https://www.wysokosciomierz.pl/ Dla mojej okolicy mniej więcej się zgadza z wskazaniami licznika. Wgrywałem też ślad do Google Earth i na moje potrzeby wystarcza. Gdybym miał kupować teraz to prawdopodobnie brałbym BSC200 (270-330zł) u Chińczyka ze względu na możliwość nawigowania po śladzie a telefon jako wsparcie bez martwienia się o baterię, wpinanie, wypinanie i jakąś możliwość uszkodzenia. Parę razy jechałem nawigując z telefonu bardziej z ciekawości czy śledzenia parametrów ale to proteza i trzeba pilnować baterię (nie wożę powerbanka). Promocje kusiły ale mało się turlam a w przyszłym roku się zobaczy jak będzie stał BSC300 i co będą mówiły opinie. Ewentualnie co wyskoczy na rynku. Już BSC200 w locie może wyświetlić ci wykres przewyższeń. Zobacz sobie u Velobirda na YT film o 200. Film o 300 to tak jakoś mi nie podszedł. W innych licznikach nie dłubałem i nie chciałem wydawać ponad założenie. Swój kupiłem za około 100 zł i później dokupiłem etui z smyczą oraz folię na ekran bo wcześniej przysępiłem. Jakiś czas po zakupie 100 wpadły promki na 200 i trafiła się jazda gdzie pasiło by mi nawigowanie po śladzie ale opanowałem chcicę i dobrze bo teraz jazdy odroczone przez czas i pogodę więc spokojnie zobaczy się co będzie w przyszłym roku. 1
grzegorz75jan Opublikowano 16 Lutego 2024 Opublikowano 16 Lutego 2024 https://blog.mierzymy.pl/odbiornik-gps-jak-szybko-sprawdzic-jego-dokladnosc/
Rekomendowane odpowiedzi