Skocz do zawartości

GRX-400 a tarcze 180mm - da się?

precelek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Posiadam rower Orbea Terra H40 z hamulcami BR-RX400 oraz tarczą przednią 160mm. Widelec ma Post Mount, zacisk Flat Mount. W instrukcji roweru jest napisane że przyjmuje tarcze 180mm, ale instrukcja Orbei jest bardzo ogólna - do Terra, nie do mojego roweru.

Na dostarczonym z rowerem adapterze jest napisane z jednej strony "For 160mm or 180mm for 160/180 mount", a z drugiej strony adaptera "for 140mm or 160mm for 160/180 mount".

W chwili obecnej, na adapterze zamontowanym jak w oryginale czyli od zewnętrznej strony widelca "For 160mm or 180mm for 160/180 mount" z poprawnie wskazaną strzałką "Up" kiedy założyłem na koło tarczę 180mm... nie mieści się ona. Czy ja coś źle zrobiłem, czy ta tarcza faktycznie nie pasuje? W moim rozumieniu adapter przyjmuje 180mm. Załóżmy że skopałem sprawę.

Z tyłu mam mocowanie hamulca Flat Mount i zacisk na Flat Mount. Czy jeśli skopałem sprawę z przodu, z tyłu da się zainstalować tarczę 180?

Nie udało mi się znaleźć adapterów PM/FM ani FM/FM na 180mm :(

Wtopiłem pieniądze? Proszę o pomoc.

IMG_3512.jpeg IMG_3509.jpeg
  • 1 rok później...
Opublikowano

Hej. Odkopię temat. Według mnie nie znajdziesz adaptera ze 140 (tyle ma widelec) na 180

Mam ten sam rower i też chciałem takiego moda zrobić. Finalnie zostaję na tarczach 160mm bo jest ori adapter.
Chwilę szukałem ale nie znalazłem adaptera PM-FM 140>180