Skocz do zawartości

Montaż koła z piastą QR 100mm na amortyzatorze z BOOSTEM

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez vdcmike,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Mam w rowerze koło na szybkozamykacz i rozwalony amortyzator. Chcę wymienić amortyzator, ale ciągle boli mnie że kupując rockshoxa na QR będę inwestował w przestarzałą technologię. A gdyby... kupić amortyzator na BOOST i zainstalować na nim z pomocą adapterów istniejące koło pod QR?

Na aliexpress czy allegro znalazłem takie wynalazki. Czy są one coś warte? Czy potrzebują specjalnych piast aby być przystosowane? Czy takie rozważania w ogóle mają sens?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

• Rozwiązanie
Opublikowano

W przypadku koła mocowanego na QR nie ma takiej możliwości. Najrozsądniej będzie przepleść koło (względnie kupić nowe).

Opublikowano

Przyzwoitą piastę np. novatec D041SB-B15 kupisz za 60-70zł. Być może uda się wykorzystać istniejące szprychy (w zależności od obecnej piasty i ich stanu). To nie są duże pieniądze.

Opublikowano

Nie ma to sensu, zmieniając rower i tak sprzedaż to z tym amortyzatorem. Przy zmianie na boosta do wymiany piasta, szprychy, kupienie podkładek. Lepszym rozwiązaniem będzie zbudować odpowiednie koło do amortyzatora.

Opublikowano

Ten rower i tak idzie na sprzedaż na koniec sezonu i kombinuje jak najmniejszym kosztem nadać mu najwięcej wartości i umilić obecny sezon. Chciałem waadzić Judy który w booście faktycznie zwiększył by cenę, w qr to będzie tylko za mocny amorek na starszy rower.