Gadgetkrk Opublikowano 19 Lipca 2023 Opublikowano 19 Lipca 2023 Jako że to mój pierwszy post to serdeczne witam wszystkich. Mam taki problem. Jakiś czas temu kupiłem Cube stereo Hybryd 140. W to lato zaczęliśmy jeździć z kumplem po konkretniejszych terenach, okolice Łącka piękne widoki, wspaniałe podjazdy i wiadomo później trzeba zjechać a bywa stromo, czasem asfalt, czasem droga pożarowa z czasem wąskie strome wąwozy. Rower waży ok 26kg, ja 100+ mały hak no i jeszcze prowiant, i gadżety. Ogólnie potrzebuje sporej siły na hamowania. Rower przyszedł z zaciskami Shimano BR MT420 i klamki BL MT401. Ostatnio zauważyłem że tylna klamka głębiej wpada często zatrzymując się na środkowym palcu (hamuje jednym) to mnie zmusza do hamowania dwoma palcami a to pogarsza chwyt kierownicy i męczy mi dłonie. Powodem raczej są już zużyte klocki i jutro je wymieniam. Zobaczymy na ile to pomoże. zagłębiając się dalej w temat wydaje mi się że można tu coś lepszego założyć, szczególnie klamki. Co byście polecali do zmiany? Czy same klamki ale jakie będą kompatybilne z zaciskami i przewodem? czy od razu całość? Czy Shimano Deore BR M6120 będą odczuwalnym upgradem, czy iść o model wyżej? Jaki materiał na okładzinę? Też nie chcę wydawać fortuny bo jeszcze mnie czeka wymiana tylnej piasty (tu się chyba też nie popisali). I raczej 4 tłoczkowe z tego co czytałęm/oglądałęm. Jakieś rady na koniec? PS: też was wzięło na majsterkowanie po złapaniu zajawki na konkretniejszą jazdę?
vdcmike Opublikowano 21 Lipca 2023 Opublikowano 21 Lipca 2023 Wszystkie klamki shimano podejdą. Bl-m6100 to najniższy sensowny model. To też najniższy model klamki jednopalcowej. 1
Rekomendowane odpowiedzi