rosenoguns Opublikowano 7 Lipca 2023 Opublikowano 7 Lipca 2023 Cześć, mam gravela Romet Boreas na Apexie 1x10. Po wyprawie rowerowej w Alpy już wiem, że jazda gravelem na tym napędzie w górskim terenie - obładowanym bagażami - to pomyłka. Winny oczywiście zakres napędu, ściśle brak miękkich przełożeń. W sieci trafiłem na zestawy firmy Ratio Technology, które umożliwiają poszerzenie tego zzkresu. Czy ktoś korzystał z nich i ma jakieś doświadczenia? Tu ich strona, na rzut oka wygląda to mocno obiecująco - https://ratiotechnology.com/
eathan Opublikowano 8 Lipca 2023 Opublikowano 8 Lipca 2023 Raczej szedłbym w zmianę na coś w stylu 2x10 albo 2x11. 1
Greg29 Opublikowano 8 Lipca 2023 Opublikowano 8 Lipca 2023 (edytowane) Faktycznie ten napęd w tym Boreasie to porażka - korba 40T i kaseta 11-32T. Jeśli poszerzysz zakres i zamiast kasety 11-32T dasz np. 11-42T to będziesz miał dziury jak cholera a i tak nie za miękko. Możesz to zrobić wstawiając przedłużkę haka przerzutki Woolf Tooth RoadLink ale on działa chyba tylko z Shimanowskimi GRX, Ultegrą i 105. Była też taka przedłużka od SunRace, nie pamiętam nazwy. Na górskie wyjazdy z bagażem można by było też zębatkę w korbie na jakieś np. 36T wymieniać jeśli się da. Faktycznie lepiej by było mieć napęd GRX 2x10 lub 2x11 ale taki upgrade kosztowałby tyle co wartość połowy roweru. A i tak czytałem, że na górskie backpakingowe wyprawy ludzie do GRX-ów wstawiają tego RoadLinka i kasetę 11-42T. Może to znak, żeby sprzedać tego Boreasa i dołożyć np. do 2-jki na GRX? Edytowane 8 Lipca 2023 przez Greg29 1
rosenoguns Opublikowano 8 Lipca 2023 Autor Opublikowano 8 Lipca 2023 3 godziny temu, Greg29 napisał: Faktycznie ten napęd w tym Boreasie to porażka - korba 40T i kaseta 11-32T. Jeśli poszerzysz zakres i zamiast kasety 11-32T dasz np. 11-42T to będziesz miał dziury jak cholera a i tak nie za miękko. Możesz to zrobić wstawiając przedłużkę haka przerzutki Woolf Tooth RoadLink ale on działa chyba tylko z Shimanowskimi GRX, Ultegrą i 105. Była też taka przedłużka od SunRace, nie pamiętam nazwy. Na górskie wyjazdy z bagażem można by było też zębatkę w korbie na jakieś np. 36T wymieniać jeśli się da. Faktycznie lepiej by było mieć napęd GRX 2x10 lub 2x11 ale taki upgrade kosztowałby tyle co wartość połowy roweru. A i tak czytałem, że na górskie backpakingowe wyprawy ludzie do GRX-ów wstawiają tego RoadLinka i kasetę 11-42T. Może to znak, żeby sprzedać tego Boreasa i dołożyć np. do 2-jki na GRX? Dzięki za odpowiedź, faktycznie myślę o zmianie roweru... Choć wyczytałem że ta firma Ratio umożliwia też poszerzenie zakresu na 1x12 - rozumiem, że nie bardzo ma to sens? W sumie Apex sam w sobie działa super. Zmiana na GRX - rozumiem, że trzeba wymienić wszystko? No wtedy faktycznie traci to sens... Cena pełnej grupy na allegro 3999 zł
Rekomendowane odpowiedzi