MichałekToJa Opublikowano 5 Lipca 2023 Opublikowano 5 Lipca 2023 (edytowane) Witam, Ostatnio postanowiłem zrobić generalny serwis roweru - nasmarowanie piast, amortyzatorów, wolnobiegu, wyczyszczenie generalne, wymiana hamulców itp. Wszystko szło (z małymi problemami przy odkręcaniu niektórych części) idealnie. Zacząłem robić w pierwszej kolejności tylne koło, wszystko odtłuściłem nasmarowałem i poskładałem, włożyłem uszczelkę przykręciłem śruby oraz wolnobieg i została mi część nie napędowa. Smar, kulki, jeszcze raz smar i wkładam metalową osłonkę która miała robić za taką swego rodzaju uszczelkę. Okazało się, że przy wyjmowaniu jej, delikatnie skrzywiłem ją śrubokrętem przez co nie chciała wejść. Próbowałem wbić ją gumowym młotkiem, wcisnąć na siłę, z różnych stron, ale nie chciała w ogóle wejść. Stąd szukam porady, co mógłbym zrobić ? Czy dałoby radę dostać gdzieś taką osłonkę/uszczelkę, lub może jakoś ją zamienić na gumowy odpowiednik lub wykorzystać coś innego, co działało by bardzo podobnie do tej. Czekam na jakieś porady, bo jestem zdesperowany i nie mam żadnego pomysłu. Poniżej zamieszczam zdjęcie osłonki Dodam, że byłem w pobliskim sklepie rowerowym i budowlanym i nie mieli na stanie podobnej rzeczy Edytowane 5 Lipca 2023 przez MichałekToJa
Trotyll Opublikowano 5 Lipca 2023 Opublikowano 5 Lipca 2023 Bo samej tej blaszki nie kupisz. Ona jest zamocowana ( na wcisk) na kumysie którym kasujesz luzy na łożyskach piasty. Teraz możesz położyć ową blaszkę na coś ( nakrętkę) z otworem większym niż średnica kumysa i po prostu go w nią wbić lub kupić nową nakrętkę z ową blaszką. Najpierw zmierz jej średnicę bo jest kilka. https://allegro.pl/oferta/stozek-konus-osi-piasty-tyl-3-8-oslona-nh-302-11050259128?fromVariant=11252329106
MichałekToJa Opublikowano 10 Lipca 2023 Autor Opublikowano 10 Lipca 2023 W dniu 5.07.2023 o 21:38, Trotyll napisał: Bo samej tej blaszki nie kupisz. Ona jest zamocowana ( na wcisk) na kumysie którym kasujesz luzy na łożyskach piasty. Teraz możesz położyć ową blaszkę na coś ( nakrętkę) z otworem większym niż średnica kumysa i po prostu go w nią wbić lub kupić nową nakrętkę z ową blaszką. Najpierw zmierz jej średnicę bo jest kilka. https://allegro.pl/oferta/stozek-konus-osi-piasty-tyl-3-8-oslona-nh-302-11050259128?fromVariant=11252329106 No właśnie to nie do końca o to chodzi, mam konus z taką osłoną, ale moja piasta dodatkowo posiada drugą większym osłonkę na łożysko bo konus z tą osłonką mniejszą nie zakrywa całego łożyska. Wygląda to mniej więcej tak jak na zdjęciu. To jest osłonka przedniej piasty która jest identycznych wymiarów jak ta tylna bo mierzyłem ją
Rekomendowane odpowiedzi