CorvusCorax Opublikowano 30 Czerwca 2023 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Cześć i czołem, jakiś czas temu (2018) kupiłem rower Romet Aspre w rozmiarze 52. Mam 173cm wzrostu. Wydawał się być OK (w 2019 zrobiłem na nim 5k km), ale z roku na rok daje mi coraz bardziej popalić jeśli chodzi o komfort jazdy. Możliwe, że po drodze coś namieszałem, bo wymieniłem mostek na krótszy, zmieniłem siodełko, obróciłem mostek na plus, kombinowałem z wysokością siodełka i chyba coś spieprzyłem, ale teraz to już nie wiem co dokładnie Wczoraj zrobiłem 60km i po powrocie czułem się tak połamany, że nie wiedziałem czy stać czy siedzieć Poprosiłem kolegę żeby zrobił zdjęcie podczas jazdy (w załączniku). Jak widać mam w odcinku lędźwiowym dziwnie wygięte plecy. Odczucia z jazdy mam takie, że czuję się wyciągnięty do przodu, czuję mocny nacisk na ręce, a siodełko mnie strasznie gniecie (choć jest dobrej jakości). No i mam wrażenie, że najwygodniej by mi było gdybym się zaczął garbić, a muszę się prostować i to mnie też męczy. Powiem szczerze, ale wczoraj chciałem rzucić ten rower w pizdu i kupić sobie rower z koszyczkiem Obecnie jazda na tym gravelu nie daje mi prawie żadnej przyjemności, jedynie satysfakcja, że to 60km zrobiłem, ale jakim kosztem
Greg29 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Hm, rozmiar 52 przy Twoim wzroście nie jest za mały? Nie powinien być 54? Jeszcze go skróciłeś montując krótszy mostek, może wystarczyło tylko odwrócić oryginalny? To by podniosło i skróciło pozycję. Trochę wygląda jakbyś miał za wysoko siodełko. Generalnie mężczyźni mają plecy wygięte w ten sposób, kobiety mają wygięte w drugą stronę, tzn. "wklęsłe". Siodełko "dobrej jakości" nie znaczy, że jest dobre dla Ciebie - dla każdego tyłka inne siodełko jest wygodne. Mierzyłeś rozstaw kości kulszowych i dobierałeś siodełko do ich szerokości? Czasami za miękki siodło też ugniata tkanki miękkie. 1
CorvusCorax Opublikowano 30 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2023 Miałem też rozmiar 54 i był za duży, kroczem dotykałem górnej części ramy i byłem na nim bardzo wyciągnięty. Romet kiedyś miał taką głupią rozmiarówkę, ze 52 było jak 53. Z tym mostkiem to może faktycznie masz rację, ale pamiętam, ze jak zmieniłem na krótszy to wydawało mi się, że jest lepiej, teraz to już nie pamiętam Siodełko może być za wysoko, bo wczoraj czyściłem sztycę i mogłem źle ustawić. Co do siodełka to mierzyłem rozstaw kości kulszowych i siodełko niby pasowało idealnie. Dziwne jest jednak to, że jak dociskam je palcami to jest miękkie, a jak siadam to wygodnie nie jest... Na razie spróbuję obniżyć siodełko i zmienić mostek na ten oryginalny (z tym, że go obrócę na plus). Czyli ta moja pozycja (lekkie wybrzuszenie na plecach) to nie jest jakoś bardzo źle? Jeśli macie jakieś inne sugestie uwagi to piszcie proszę. Będę dźwięczny
Greg29 Opublikowano 1 Lipca 2023 Opublikowano 1 Lipca 2023 Z siodełkami to jest ciężko trafić, jak pisałem wcześniej siodełko mega wygodne dla jednego może być mega niewygodne dla innego bo każdy jest inny. Zbyt miękkie siodło też może powodować dyskomfort bo nie będziesz siedział na nim guzami kulszowymi tylko tkankami miękkimi dookoła tych guzów i będzie Cię to ugniatało i bolało. Czasami trochę twardsze siodełko jest lepsze niż za miękkie. Ja też ostatnio testuję "nowe" siodełka bo staram się znaleźć coś wygodnego na dłuższe dystanse dla moich czterech liter. Już chyba czwarte objeżdżam. Wielu ludzi pisze, że znalezienie swojego idealnego siodła to długi i bolesny proces. Wiem, że np. Bontrager ma taki program, że testujesz przez 30 dni siodełka od nich aż trafisz na te swoje. Jak jest nie wygodne to zwracasz i bierzesz następne. Nie wiem tylko czy jak nic Ci nie podpasuje to możesz całkowicie zrezygnować czy coś jednak musisz kupić. Selle Italia ma znowu taki program, że oni Cię mierzą swoimi instrumentami, wychodzi jakiś wynik końcowy typu S3 czy L2 (brzmi skomplikowanie ale sprowadza się do tego, że siodła S są szerokości 135 mm dla tych którzy mają rozstaw kości kulszowych do 120 mm a siodła L mają szerokość 145 mm i są dla tych co mają rozstaw kości powyżej 120 mm a 1, 2 i 3 to znaczy bez otworu, z małym otworem i z dużym otworem) a później mają siodła testowe, które wypożyczasz i testujesz. Ja kupiłem kilka polecanych ogólnie siodełek wiodących marek na niemieckim odpowiedniku naszego olx-a za 15-20 eur i je testuję. Co nie pasuje będę sprzedawał - jakby co mam już na sprzedaż Selle Italia X-Land 😁 1
CorvusCorax Opublikowano 5 Lipca 2023 Autor Opublikowano 5 Lipca 2023 Hmm... w sumie to może wszystko rozbija się o siodełko? W sumie mam wrażenie, że kiedy mogę to z niego "uciekam" i przez to bardziej opieram się na kierownicy. Na razie spróbuję przełożyć siodełko z MTB od TREKa, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Rekomendowane odpowiedzi